Ei sunt noii miniştri de la Externe şi Cultură

Ultima actualizare:

    Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla vor depune astăzi jurământulFoto: MAE/Gazeta de Sud
Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla vor depune astăzi jurământulFoto: MAE/Gazeta de Sud

Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla vor conduce, de astăzi, Minsterul de Externe, respectiv Ministerul Culturii. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi seară, decretele privind numirile celor doi, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc miercuri, după publicarea decretelor în Monitorul Oficial.

După demisia lui Teodor Meleşcanu de la şefia Ministerului Afacerilor Externe, Victor Ponta l-a propus ca înlocuitor pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană. După un interimat de 45 de zile al premierului la Ministerul Culturii, conducerea acestei instituţii va fi preluată de Hegedüs Csilla, secretar general adjunct al UDMR, până acum secretar de stat cu drept de semnătură.

Cine este Mihnea Motoc?

Noul ministru de Externe este soţul Iuliei Motoc, care este judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, după ce anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuţii pe lângă ONU. Motoc s-a născut în 11 noiembrie 1966, la Bucureşti. După absolvirea studiilor universitare, Motoc a lucrat ca procuror stagiar la Procuratura din Bolintin Vale şi apoi la Procuratura sectorului 1 din Bucureşti. În cariera sa profesională, Motoc a ocupat diferite funcţii în cadrul ministerului Afacerilor Externe: secretar III, diplomat la Departamentul Drepturile Omului şi Departamentul Drept Internaţional şi Tratate (1991-1994), secretar II şi director adjunct al Departamentului Drepturile Omului (1994-1996), secretar I şi director al Departamentului Uniunea Europeană (1996-1997) şi director general, şef al Departamentul pentru Afaceri Europene şi Euro-atlantice, având ca atribuţii monitorizarea relaţiilor României cu UE, NATO, OSCE şi alte organizaţii regionale (1997-1999).

Cine este Hegedüs Csilla?

Hegedüs Csilla este secretar de stat în Ministerul Culturii, secretar general adjunct al UDMR, vicepreşedinte al organizaţiei de femei UDMR şi membru în Consiliul director al Fundaţiei Transilvania Trust. Ea deţine 30% din acţiunile SC Pro Utilities SRL, o firmă cu activitatea suspendată încă din 2010, scrie Hotnews. Ea s-a aflat şi pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare de pe 25 mai. Aceasta urmează să fie şi vicepremier, întrucât ministerul Culturii este legat de portofoliul de vicepremier alocat UDMR.

Meleşcanu a demisionat din cauza diasporei

Teodor Meleşcanu a anunţat, marţi, că şi-a depus mandatul de ministru de Externe, pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota. "Acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi, la şedinţa de Guvern, mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a spus Meleşcanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net