Ei fac rând la Cuvioasă, unul s-a urcat pe casă

6-3-iasi3-3col.jpg

Protestatarul a fost iertat i n-a primit amend

Credincioşi din toate colţurile ţării continuă să sosească la Iaşi, pentru cel mai mare pelerinaj creştin-ortodox din România. În timp de oamenii aşteptau miercuri, 11 octombrie, cu orele pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, un bărbat a urcat pe clădirea Primăriei Iaşi, întrucât nu i s-a dat voie să le vândă pelerinilor flori şi busuioc.

Scenă neobişnuită în mijlocul oraşului! Un bărbat a urcat, miercuri dimineaţă, pe clădirea Palatului Roznovanu, unde funcţionează Primăria Iaşi, revoltat fiindcă nu poate face comerţ în zona în care au venit pelerinii pentru hramul Sfintei Parascheva. Protestatarul spune că reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu i-au dat autorizaţie pentru a vinde flori şi busuioc, în perioada marii sărbători religioase. Câteva echipaje de poliţişti şi de jandarmi au încercat să-l convingă pe bărbat să coboare de pe clădire, dar acesta a fost de neînduplecat. Omul a solicitat o întâlnire cu Mihai Chirica, primarul oraşului, înainte de renunţa la forma sa de protest.

6-1-iasi1-2col.jpg

12.000 de pelerini au aşteptat cu răbdare la coada imensă

Prin urmare, edilul a ieşit din sediul Primăriei şi l-a rugat pe bărbat să coboare, invitându-l să discute, la un ceai, în birou, despre situaţia care i-a stârnit nemulţumirea. „Nu pare a fi un om certat cu legea şi i-am înţeles situaţia aproape disperată cu copiii”, spune primarul.

“Nu e cea mai firească metodă de a-ţi rezolva problema, urcându-te pe o schelă, dar important e că am reuşit să găsim rezolvarea. I-am rugat şi pe colegii de la poliţie şi de la poliţia locală să nu-l pedepsească, mai ales că s-ar putea să fie pus în situaţia de a nu putea să plătească amenda. N-am vrut să-i agravăm situaţia”, a adăugat Mihai Chirica, după discuţiile purtate cu protestatarul.

6-2-iasi2-2col.jpg

Oamenii s-au închinat şi s-au rugat la moaştele Cuvioasei Parascheva

Cei care se aşezaseră la rândul ce se întinde pe câteva străzi din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi aveau de aşteptat două-trei ore pentru a ajunge la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. În medie, pe la raclă trec, într-o oră, aproximativ 500 de pelerini. Astfel, în primele 24 de ore s-au rugat şi s-au închinat la moaşte în jur de 12.000 de credincioşi. Marţi noapte, oamenii au primit mâncare caldă de la mai multe firme din oraş, iar Direcţia de Asistenţă Comunitară a oferit ceai cald, mai ales că temperaturile au coborât la 3 grade Celsius.

 

Loading...

Citește și

  • Marţi, 10 octombrie, ora 6.30, nici nu s-a crăpat de ziuă şi platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Iaşi s-a umplut de câteva mii de pelerini. Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din Catedrala Mitropolitană şi, până pe 16 octombrie, vor primi rugile a peste 100.000 de credincioşi, care vin an de an aici.

  • Sfanta Parascheva Iasi obiecte religioase comercianti

    Chiar dacă traficul în orașul Iași a fost dat peste cap de pelerinii ajunși în număr mare cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva iar localnicii sunt agasați de aglomerația produsă în oraș, există totuși și indivizi care fac buni în numele lui Dumnezeu de pe urma credincioșilor. Credința oarbă aduce bani buni în această perioadă în buzunarele comercianților îmbrăcați în sutană, obiectele sfințite sau iconițele cu Sfânta sărbătorită fiind la mare căutare.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1