Efectele caniculei: restricții de circulație pe drumuri și calea ferată

termometru.jpg

termometru
Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius și vor da peste cap circulația rutieră dar și cea a trenurilor

Circulația autovehiculelor cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricționată, azi și mâine, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României, transmite agerpres.ro. De asemenea, din cauza căldurii extreme viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a instituit restricții de circulație în zilele de 4 și 5 august 2017, în intervalul orar 10:00 — 20:00, pe drumurile naționale și autostrăzile care tranzitează teritoriul României, pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.  Restricțiile de circulație sunt instituite în baza Codului roșu și portocaliu de caniculă  - se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 42 de grade - emis de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Care sunt excepțiile

Excepție fac: transporturile de persoane, de animale vii, de produse perisabile de origine animala și vegetală, vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturile funerare, transporturile poștale, transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanți; transporturile de mărfuri sub temperatura controlată, transporturile pentru tractări de vehicule avariate, transporturile pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată, transporturile de produse provenite din exploatări agricole, transporturile militare implicate în exerciții multinaționale. Restricționarea circulației este necesară pentru protecția sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilității îmbrăcăminții rutiere.

Trenurile vor circula cu viteză redusă

Viteza de circulație a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/oră față de viteza normală pe unele tronsoane, începând până la finele săptămânii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate, informează CFR. De asemenea, CFR avizează permanent operatorii de transport feroviar de călători și de marfă când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulație sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic.

CFR ia măsuri de siguranță

Măsurile speciale care se iau pentru siguranța traficului feroviar în perioade caniculare vizează revizii suplimentare pe rețea în regiunile aflate sub atenționare de temperaturi ridicate, însoțirea trenurilor cu personal de specialitate, în vederea identificării potențialelor pericole, măsurarea și înregistrarea permanentă a evoluției temperaturilor la nivelul șinei, reducerea vitezei de circulație a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală pe anumite intervale de stații și avizarea permanentă a operatorilor de transport feroviar de călători și de marfă și transmiterea intervalelor de stații unde trebuie redusă viteza de circulație.  

Administrația Națională de Meteorologie a emis, azi, o avertizare Cod roșu de căldură extremă, valabilă vineri și sâmbătă, în 12 județe din vestul țării și sud-vestul țării, în timp ce în restul teritoriului va fi Cod portocaliu de caniculă.

 

Loading...

Citește și

  • Bucureştenii vor suporta temperaturi ridicate, care vor ajunge chiar şi la 38 de grade Celsius. În sectoarele 3,4 şi 6 au fost amplasate corturi de prim-ajutor, în timp ce Primăria Capitalei va lua măsuri anticaniculă abia luni, când va expira codul galben.

  • Avertizarea cod galben de caniculă emisă vineri şi valabilă în acest week-end  rămâne în vigoare şi luni şi marţi, însă doar în jumătatea de sud a ţării, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.

  • Între 15 lei şi 70 de lei! Atât scot din portofele românii pentru o zi de caniculă. Totul se reflectă în buzunarele comercianţilor pentru care arşiţa a devenit mană cerească. Şi nici nu ar trebui să ne mire, atât timp cât în aceste zile mercurul din termometre sare de 35 de grade.