Eclipsă de lună, 5 iunie 2020. Cum va arăta astrul ceresc și când îl vom vedea cel mai bine

pamantul-in-spatiu.jpg

Imagine cu Pământul în spațiu
Eclipsa de lună din 5 iunie 2020 va începe la ora 20.46

Eclipsa de lună din 5 iunie 2020 va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă și va fi vizibilă în România, dacă cerul este senin. Iată cum va arăta satelitul natural al Pământului și la ce oră vom putea urmări cel mai bine fenomenul!

În noaptea de vineri spre sâmbătă va avea loc o eclipsă de Lună în penumbră, fenomen ce va debuta la ora 20.46 și va fi vizibil până la miezul nopții. Maximul se produce la ora 22.25 când aproape jumătate din discul lunii se află în penumbra Pământului.

Eclipsa de lună, 5 iunie 2020. Ce trebuie să facem ca s-o vedem

Potrivit specialiștilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, mâine seară, la București, Luna răsare cu doar câteva minute înainte să intre în penumbra Pământului. La o oră după răsărit ea se va afla mai sus pe cer, dar încă destul de jos ca să fie observată din orașele cu orizontul blocat de clădiri. Deci, pentru a ne putea bucura de fenomen ar trebui să ne aflăm într-o zonă de case sau chiar undeva pe câmp.

eclipsa-de-luna.jpg

Eclipsă de lună
Eclipsa de lună din 5 iunie 2020 va fi prin penumbră, iar satelitul natural al Pământului va fi mai puțin strălucitor

Eclipsa de lună, 5 iunie 2020. Cum va arăta satelitul natural

Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfășurării lui, din toată țara, dacă este senin, dar Luna se va afla foarte aproape de orizont, înspre partea de răsărit a cerului. „Eclipsa începe la ora 20.46 când Luna intră în penumbră, dar vom putea vedea schimbări pe discul acesteia doar în preajma maximului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom vedea doar o reducere în strălucirea jumătății discului Lunii și, eventual, o modificare de colorit. Acea zonă în penumbră va părea mai puțin strălucitoare și mai gălbuie. Eclipsa durează 4 ore și 4 minute”, au mai precizat specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna va fi mai puțin strălucitoare

Maximum eclipsei va fi la ora 22:25, dar chiar și acum luna se va afla tot aproape de orizont. Cine va privi fenomenul, va observa că partea dreaptă a discului Lunii va fi mai puțin strălucitoare decât partea din stânga. Eclipsa se termină aproape de miezul nopții.

Fazele eclipsei:

Începutul eclipsei va fi la ora 20.46, maximul se va înregistra la ora 22.25, iar sfârșitul eclipsei va fi la miezul nopții, la ora 00.04. Eclipsa de lună prin penumbră din 5 iunie 2020 nu este un fenomen atât de spactaculos precum o eclipsă parțială sau totală, dar pasionații de astronomie vor fi bucuroși s-o observe. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1