Eclipsa de Lună ne-a adus cutremurul?

Ultima actualizare:

    «Zona Vrancea  este tensionată»
«Zona Vrancea este tensionată»

„Mă uitam la televizor, când am simţit fotoliul cum se mişcă. M-am uitat la lustră şi mi-am dat seama că e cutremur”, ne-a povestit Mariana, care şi-a luat copilul în braţe şi a fugit sub tocul uşii. Mulţi bucureşteni care se aflau acasă, sâmbătă la ora 22.52, au tras o sperietură zdravănă când un seism de magnitudine 4,8 s-a produs în Vrancea.

Astronomii pun pe seama Eclipsei de Lună din 28 noiembrie, activitatea seismică crescută din Europa. În ultimele două zile, au fost zeci de cutremure în Grecia, Marea Egee şi Cipru, Turcia şi Italia, dar şi în Cehia, Polonia şi Spania.

La noi, în zona Vrancea, au fost trei seisme, cu magnitudini între 2,6 şi 4,8. Unul mai mic, de 2,1 pe Richter, s-a produs la doar 15 km adâncime, lângă Capitală, între localităţile Petrăchioaia şi Pantelimon. Însă, cel mai tare s-a simţit cel de 4,8, de la ora 22.52, produs lângă Nehoiu, în Vrancea.

„Eu eram în pat şi am auzit cum trosnesc toate prin casă. Mi s-a părut că aud şi un zgomot, un fel de huruială. M-am liniştit când am văzut că nu sunt replici", ne-a povestit şi Andreea Dincă, din Ploieşti. Seismul a fost resimţit la Roman, Ploieşti, Bacău, precum şi în centrul şi estul Munteniei. Statistic, s-a constatat că eclipsele sunt urmate de seisme.

Motivaţia ar fi că atracţia Lunii asupra scoarţei terestre provoacă tensiuni ce duc la producerea dezastrelor naturale. „Într-adevăr, toate eclipsele, fie de Lună, fie de Soare, amplifică fenomenele. Eclipsele nu provoacă seisme, dar le intensifică pe cele care se produc", ne-a explicat Magda Stavinschi, directorul Institutului Astronomic. „Zona Vrancea este destul de tensionată şi putem oricând să ne aşteptăm la un cutremur mare. Trebuie să fim pregătiţi pentru un astfel de eveniment", a spus, la Kanal D, Mircea Radulian, director la Institutul pentru Fizica Pământului.

18 zile ne despart de „Apocalipsă". 21 decembrie 2012 e considerată ultima zi a omenirii, conform calendarului mayaşilor.

Rusia. Magazinele au scos pachetele de Apocalipsă. Comercianţii dau dovadă de inventivitate pe seama Sfârşitului lumii. Se vinde orice are legătură cu supravieţuirea, inclusiv cereale, săpun special, chibrituri şi multe alte lucruri mărunte care pot ajuta.

Un pachet complet costă 28 $, circa 80 de lei

Un pachet complet  costă 28 $,  circa 80 de lei
Un pachet complet costă 28 $, circa 80 de lei

Câţiva comercianţi din oraşul Tomsk îi pregăteasc pe locuitori cu pachete speciale sub denumirea „Pentru sfârşitul lumii", informează cotidianul RBK Daily. Pachetul cuprinde: o carte de vizită, un flacon de valeriană, medicamente pentru cardiaci, o rolă de bandaj, o cutie de conserve, griş, un carneţel pentru notiţe „Gânduri pentru viitor", un creion, lumânări, chibrit, sfoară şi săpun. Şi neapărat o sticla de vodcă! "Este stupid să pui acolo şi o sticlă de votcă, oricum este puţină", a spus un bărbat.

Ucraina. 15 dolari, un bilet pentru Rai. La Kiev au început să se vândă bilete spre Rai sau Iad, după preferinţă. Un bilet all-inclusive spre Rai costă 15 dolari, unul spre destinaţia mai "fierbinte" fiind 18 dolari. Toţi cumpărătorii vor primi şi hărţi detaliate ale locului unde au ales să îşi ducă Viaţa de Apoi. Bineînţeles, biletul este doar dus, precizează Russia Today.

Statistic, un cutremur de magnitudine 5 apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani. În 2012, în Vrancea au mai fost înregistrate nouă cutremure cu magnitudinea peste 4. Tot anul acesta, la 1 ianuarie, în Câmpia Română, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,4 Richter.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net