Ea e îngerul păzitor al puilor de ghepard

Ultima actualizare:

    “Orice veterinar  visează să aibă  grijă de gheparzi”,  spune Angela IonicăFotografii: Arhivă persoanlă
“Orice veterinar visează să aibă grijă de gheparzi”, spune Angela IonicăFotografii: Arhivă persoanlă

A ajuns în estul Africii! Angela Ionică (30 de ani), cercetător la Universitatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, s-a aflat în noiembrie tocmai în Somaliland, o ţară nerecunoscută de ONU. Ea i-a ghidat pe îngrijitorii unui centru special care adăposteşte gheparzi salvaţi de braconieri.

Tânăra româncă a venit în Somaliland, în extremitatea estică a continentului negru, cu două scopuri: le-a ţinut studenţilor de la Universitatea Hargeisa cursuri de parazitologie şi diagnosticare şi i-a instruit pe îngrijitorii unui centru unde cresc pui de ghepard. „Am făcut consiliere pe partea de diagnostic. Mai mult, încercăm să facem o bază de date cu fişele fiecărui pui de ghepard, dar şi medicamentele necesare”, explică Angela Ionică. 

Micile feline  nu vor fi  eliberate  niciodată
Micile feline nu vor fi eliberate niciodată

“Ne ocupăm şi de parazitologie. Pe termen lung, vrem să înfiinţăm şi un laborator de diagnostic. Centrul a fost amenajat de cei de la Universitatea Hargeisa, ajutaţi de o fundaţie germană“, mai spune clujeanca pentru “Weekend Adevărul”. Micile feline au fost salvate de armele braconierilor şi din mâinile celor care le deţineau ilegal, ca animale de companie. Puii sunt ţinuţi deocamdată în cuşti, dar sunt scoşi periodic în curte. Aceşti gheparzi nu vor putea fi niciodată eliberaţi în natură, fiindcă nu au deprinderile pentru a supravieţui în sălbăticie. „Unii pui sunt mai temperamentali. Rainbow e cel mai mare, are 8 luni şi e foarte agresiv. E imposibil să intri la el în cuşcă, pentru că scuipă şi ameninţă. Kidi e cea mai mică, are numai câteva luni şi e foarte blândă. Puii cei mici au fost crescuţi cu biberonul şi acceptă mai uşor oamenii. În schimb, cei mărişori sunt ceva mai dificili. Toţi sunt drăgălaşi, dar subliniez că animalele sălbatice nu sunt pet, deci nimeni n-ar trebui să le ia pentru companie“, încheie Angela.

Click! spune

Desprinsă din Somalia, Somaliland este o ţară care n-a fost recunoscută oficial de ONU, însă are guvern, monedă şi armată proprie. Spre deosebire de Somalia, care se confruntă cu grave probleme şi e nesigură pentru turişti, în Somaliland a fost restabilită ordinea, iar luptele care au avut loc timp de zeci de ani au încetat.    

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net