E vacanţă, hai la schi!

10-1-3col.jpg

Copilaşii pot învăţa începând cu vârsta de 3 ani alunecarea. Am avut şi seniori care la 80 de ani au venit să înveţe, spune instructorul Andrei Pintenaru

Mica vacanţă intersemestrială e un bun prilej pentru cei mici de a învăţa tainele sportului rege al iernii: schiul. Nu de alta, dar pârtiile din staţiunile de pe Valea Prahovei, şi nu numai, se prezintă în cele mai bune condiţii. Monitorii vă aşteaptă.

Schiul, spun instructorii, nu este un sport uşor, dar este unul care îţi oferă libertate, relaxare şi este sănătos, fiind practicat în aer liber. Şi ce este mai important, în nici 10 ore, copilul poate deprinde toate mişcările astfel încât ajunge să schieze singur. Andrei Pintenaru este instructor de schi de 18 ani.

10-2-3col.jpg

În Azuga se regăsesc 7 pârtii de schi cu o lungime totală de 7 kilometri şi  instalaţii pe cablu, telegondolă, teleschi, baby schi şi bandă

“Practicarea schiului, în primul rând te deconectează de la rutina de zi cu zi. Un sport ca schiul se desfăşoară în aer liber şi este sănătate curată”, spune Andrei. “Primul pas este alegerea unui monitor. Acesta trebuie să fie autorizat pentru a deprinde corect mişcările. Lecţiile de schi se desfăşoară în prima fază la baza pârtiei, pentru acomodarea cu echipamentul, iar apoi începe alunecarea. După învăţarea primelor mişcări, elevul va trece la instalaţiile de transport pe cablu, iar în pantă vor încerca să facă plugul şi ocoliri pentru a ajunge în siguranţă la baza pârtiei. Un copil cu o capacitate motrică medie învaţă în 10 ore să schieze pe o pârtie albastră, în siguranţă. Schiul dezvoltă caractere şi te face să te simţi liber”, ne explică instructorul. Poţi face individual, cu un monitor, sau te poţi înscrie într-o grupă cu mai mulţi copii de nivelul tău. Instructorii de schi din Azuga, de exemplu, au pregătit pentru această vacanţă ateliere dedicate în funcţie de fiecare copil.

10-3-tifetz.jpg

Echipamentul de schi pentru un copil costă 25 de lei pe zi

Ateliere de iniţiere. Acestea au loc la baza pârtiei Sorica, unde piticii pot învăţa plugul, prima metodă de a schia;

Atelierul de începători, unde copiii pot învăţa ocolirile în plug, la bandă;

Atelierul de perfecţionare, unde copiii pot învăţa urcarea cu teleschiul şi deprind cum se fac ocolirile, cunoscut drept slalom, pe o pantă medie;

Atelierul de avansaţi, unde copiii pot urca cu gondola şi pot schia pe pârtiile Sorica şi Cazacu.

Ce ne trebuie pentru o zi de schi şi cât costă

Echipament. Constă în schiuri, clăpari, beţe şi cască. La început, instructorii recomandă închirierea echipamentului de la centrele de la baza pârtiei Sorica. Costul închirierii este de 25 lei pentru copil şi 30 lei pentru adult, pe toată ziua.

Monitor. Atenţie! Întotdeauna să alegeţi monitori care sunt autorizaţi. O oră cu instructor care este atestat este 100 lei, individual, iar pentru grupuri tariful scade.

Transport pe cablu. Costul unui schipass la telegondolă este de 110 lei pentru adult, pe zi, şi 80 de lei pentru patru ore. Pentru un copil, un schipass de o zi este 80 lei, iar cel de patru ore, 65 de lei. Mai pot fi achiziţionate şi cartele pe puncte.

De la 3 ani, cu uşurinţă, cei mici pot învăţa primele taine ale acestui sport. Dar nu este târziu niciodată, spun oamenii muntelui. “Vin cam 300 de elevi pe sezon. Cele mai mari emoţii le-am avut anul trecut când la un an şi 6 luni mi-am pus gemenii, Leia şi Rareş, pe schiuri”, a mai spus Andrei Pintenaru. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1