După caniculă vin furtunile! Cod galben în 31 de județe

harta-cod-galben.png

harta cod galben
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtuni pentru 31 de judeţe
foto: captură/News.ro

Meteorologii au emis, duminică, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă de la ora 12.00 până la ora 22.00, în 31 de judeţe. Se vor înregistra averse, descărcări electrice şi căderi de grindină. Temperaturile se vor menține însă foarte ridicate.

”În cea mai mare parte a zonei de munte, precum şi în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei şi vestul Dobrogei, apoi şi în Crişana, Banat şi Maramureş, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină”, a transmis ANM, citată de News.ro.

Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.

Judeţele vizate sunt Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Cum va fi vremea în Capitală

Şi în Capitală vremea va fi călduroasă, iar în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi spre orele serii, când probabilitatea pentru averse, posibil torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie şi grindină va fi ridicată.

Citește și:

Cum să-ți protejezi mașina de grindină

Tornadă? Iată ce trebuie să faceţi!

Unde se vor înregistra furtuni și luni

Ulterior, de duminică de la ora 22.00 până luni la ora 12.00, va mai fi cod galben de furtuni în Banat, Crişana, local în Maramureş şi în nord-vestul Transilvaniei.

”Temporar, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp”, a mai transmis ANM. 

Meteorologii precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe parcursul zilelor de 17, 18 şi 19 iunie în cea mai mare parte a ţării. 

Loading...

Citește și

  • O tornadă este un curent violent de aer, în formă de coloană circulară care are baza pe pământ şi vârful în contact cu un plafon de nori cumulonimbus. Deşi se întâlnesc pe toate continentele cu excepţia Antarcticii cele mai distrugătoare tornade se întâlnesc pe “aleea tornadelor" din America de Nord.

  • 12 august 2002 era o zi oarecare de vară şi se anunţa o seară liniştită. În satul Făcăeni, din inima Bărăganului, aflat pe malul stâng al Braţului Borcea al Dunării, oamenii se pregăteau să încheie ziua.