După 5 ani, fosta vilă a lui Ceaușescu din Predeal nu-și găsește cumpărător

vila-protocol-ceausescu-predeal-vanzare.jpg

Fosta vila de protocol din Predeal a lui Ceausescu nu-si gaseste de 5 ani cumparator
Fosta vilă de protocol din Predeal a lui Ceaușescu nu-și găsește de 5 ani cumpărător
Foto: artmarkhistoricalestate.ro

Vilele de protocol folosite de Nicolae Ceaușescu în timpul regimului său, dar chiar și în perioada anterioară acestuia, sunt răspândite prin toată țara. Una dintre ele, cea din Predeal, este scoasă la vânzare prin Artmark Historical Estate, divizia casei de licitaţii Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice şi artistice, de nu mai puțin de 5 ani, timp în care nu și-a găsit cumpărător, deși prețul de vânzare a scăzut între timp de la 380.000 euro la 300.000 euro.

Povestea casei din Predeal începe în anul 1927. Casa a fost construită de profesorul Teodor Vasilescu, iar ulterior, în 1934, imobilul a fost achiziționat pentru 160.000 lei de către Comitetul Școlar al Municipiului Ploiești. Vila de protocol, construită în 1927, se află în zona Cioplea, o zonă rezidenţială din Predeal, fiind împrejmuită de arbori seculari şi cu o curte perfect nivelată. Între 1950 și 1958, imobilul a devenit prima casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, când reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate, iar Ceauşescu îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Din 1961, Ceaușescu a primit o altă vilă de protocol, aflată în apropiere, ce-i aparținuse lui Gheorghe Apostol, cel care, patru ani mai târziu, ar fi trebuit să devină urmașul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej la șefia Partidului Muncitoresc Român, așa cum se numea, pe atunci, viitorul PCR.

ceausescu-general-1953.jpg

Ceausescu, in 1953, purtand uniforma de general al armatei romane, pe cand folosea vila din Predeal
Nicolae Ceaușescu, în anul 1953, purtând uniforma de general al armatei române, pe vremea in care folosea vila din Predeal
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Prețul fostei vile a lui Ceaușescu a scăzut cu 80.000 de euro în cinci ani

După 1965, vila de protocol trece în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub jurisdicția Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu devenea secretar general al Partidului Comunist. Vila este construită într-un stil architectural tradițional, ocupă  322 de metri pătrați, are 2 niveluri, 8 camere, însă terenul pe care se află depăşeşte 1.300 de metri pătrați. Panorama este, de asemenea, de excepție, din față văzându-se abruptul nordic al Munților Bucegi, în spate priveliștea fiind dominată de Munții Piatra Mare și Postăvarul. Cât timp a aparținut statului, ea a fost cunoscută drept „Vila Vânătorul”, ulterior fiind rebotezată „Vila Andreea”, În 2003 a fost cumpărată de un om de afaceri din Brașov care și-a mutat în ea reședința familială. Deși are o poziție atractivă și vecinătăți aproape la fel de faimoase, se pare că fosta vilă folosită de Ceaușescu nu vrea să își schimbe, prea curând, proprietarul, chiar dacă, în cei cinci ani de când e scoasă la vânzare, prețul acesteia a scăzut de la 380.000 de euro, așa cum apărea în aprilie 2014, la 300.000 de euro.

Loading...

Citește și

  • nicolae ceausescu

    Nicolae Ceaușescu ar fi avut 100 de ani în acest an, dacă nu ar fi fost executat în ziua de Crăciun, din 1989. După dispariția lui, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Nea Nicu au început să povestească. Printre altele, așa am aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni.

  • Nicolae Ceaușescu, după moarte, ar fi fost mumificat precum fostul lider al Revoluției bolșevice și al URSS, VI Lenin, și ar fi fost depus într-un mausoleu ce ar fi fost ridicat special pentru păstrarea trupului său. Din cartea-interviu ”Ceaușescu: Adevăruri interzise” a lui Camil Roguski, arhitectul fostului lider comunist, aflăm însă amănunte surprinzătoare despre ce trebuia să fie prepararea pentru eternitate a lui Ceaușescu.

  • Au fost prilej de legende, vorbe pe la colțuri sau zvonuri, dar puţini le-au trecut pragul. Casele de vacanță ale lui Nicolae Ceaușescu, căci despre ele este vorba, au fost scoase la vânzare rând pe rând. Acum puteți achiziționa una dintre ele: vila din Predeal a dictatorului! Reședința sa preferată de la munte este de vânzare la prețul de 300.000 de euro