Duminică, 31 martie, trecem la ora de vară 2019. La ce oră dăm ceasurile înainte

Ultima actualizare:

    În noaptea de 30/31 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00Foto: euobserver.com
În noaptea de 30/31 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00Foto: euobserver.com

În noaptea de 30/31 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Se tot discută să se renunțe la trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, dar în Europa s-a luat decizia ca abia în 2021să se renunțe la ora de vară.

Ca în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, adică pe 30/31 martie. Ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. 

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.

  • Mecanismul prin care se face trecerea orei, atât primăvara cât şi toamna, este folosit de 110 ţări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în anul 1932, dar și în perioada Primului Război Mondial (1917). Acest sistem are ca scop declarat folosirea din plin a luminii Soarelui și, în acest fel, se economisește energia electrică necesară iluminatului.
  • Ideea trecerii la ora exactă de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin, în  anul 1784.
  • Ideea trecerii la ora de vară îi este atribuită neozeelandezului Goerge Vernon Hudson, etmologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.
  • În Europa, Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au aplicat ora de vară, în timpul Primului Război Mondial, în scopul economisirii rezervelor de cărbune.

Uniunea Europeană va renunța la ora de vară din anul 2021

Parlamentul European a votat marţi, 26 martie, în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021.

Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni, 4 martie, favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, se menţionează într-un comunicat de presă al Parlamentului European (PE).

TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ''ora de iarnă'', vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor. Inițial, propunerea era ca schimbarea să se facă din acest an.

În documentul aprobat de această comisie se solicită statelor membre să-şi coordoneze deciziile astfel încât aplicarea orei de vară în unele ţări concomitent cu ora de iarnă în altele să nu perturbe funcţionarea pieţei unice europene, în special în sectorul transporturilor. În cazul în care Comisia Europeană constată că ar putea surveni astfel de perturbări, atunci ea ar putea amâna cu încă un an implementarea posibilităţii de permanentizare a orei de vară sau de iarnă, pentru a se putea soluţiona în acest timp problemele apărute.

Raportul adoptat luni, 4 martie, Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE şi de statele membre în cadrul Consiliului UE.

Eurodeputata socialistă suedeză Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni, 4 martie, a declarat, potrivit agenţiei EFE, că, în opinia sa, propunerea Comisiei de a se renunţa la schimbarea orei de vară şi de iarnă este ''prematură'' şi nu se bazează pe un studiu de impact corespunzător, ci doar pe o consultare publică ce a durat numai 8 săptămâni, în loc de 12 săptămâni cât durează de obicei astfel de consultări.

La această consultare au participat 4,6 milioane de cetăţeni din statele membre ale UE, 84% dintre ei pronunţându-se pentru eliminarea schimbării orei.

Sursa: europa.eu

Citește și: Ora Pământului 2019 în România. Ce poți face pentru protecția planetei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net