Drama familiei Bodnariu: Cum a rămas un român din Norvegia fără copii

Ultima actualizare:

    Ruth și Marius Bodnariu au rămas fără copii în ajunul Sărbătorilorfoto: Arhiva Personală
Ruth și Marius Bodnariu au rămas fără copii în ajunul Sărbătorilorfoto: Arhiva Personală

Familia Bodnariu a devenit cunoscută în toată lumea după ce cuplul a rămas fără cei cinci copii în pragul Sărbătorilor de iarnă. Marius, un român stabilit în Norvegia de 10 ani, și soția lui, Ruth, se luptă cu Serviciul pentru Protecția Copilului, Barnevernet, ca să îi recupereze pe cei mici.

Cei doi au cinci copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezekiel (4 luni). Împreună formează o familie fericită, cu bune și cu rele, dar care trăiește în armonie. El, Marius, este licențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnica București, iar în prezent este angajat al primăriei Redal, Naustdal. Ea, Ruth, este asistentă medicală de specialitate perdriatică la spitalul din orașul Forde, potrivit stiricrestine.ro.

Toate aceste informații nu i-au oprit pe asistenții sociali să le ia copiii, chiar și când aceștia se aflau în timpul orelor de curs. O familie cu credințe creștine puternice, cei mici au învățat să spună rugăciuni și cântecele religioase. Acest lucru nu a fost pe placul directoarei școlii la care aceștia învață. Cadrul didactic a telefonat la Barnevernet, denunțând educația intens religioasă pe care o primesc cei mici acasă, în special după ce una dintre fetițe le-a cântat colegilor ei un cântec creștinesc.

Barnevernet le-a ridicat fetițele de la școală

De aici, a urmat un întreg scandal. Dintr-un exces de zel, autoritățile de la serviciul pentru Protecția Copilului din Norvegia (Barnevernet) au venit să îi interogheze pe copilași și după o serie de întrebări despre care familia Bodnariu susține că au fost menite să obțină răspunsuri exacte de la copii, le-au luat în custodie pe Eliana și Naomi, chiar din incinta școlii.

Ulterior, agenții sociali au mers, împreună cu Poliția, acasă la familia Bodnariu, de unde i-au ridicat și pe băieții Matei și Ioan. Ruth, care se afla la domiciliu, a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, unde a fost adus, apoi, și Marius, care se afla la muncă atunci când polițiștii au mers să îl aresteze. În urma denunțului, se pare că Barnevernet a făcut o sesizare pentru deschiderea unui cas de violență în familie.

Toate acestea s-au întâmplat la 16 noiembrie, fără ca cei doi părinți să primească vreo notificare în prealabil. Ajunși la sediu Poliției, aceștia au fost interogați fără ca Marius Bodnariu să fie asistat de un avocat, și fără un translator. Apoi, ambii, împreună cu băiețelul, pe-atunci în vârstă de trei luni, au fost eliberați cu mențiunea că în următoarea zi avea să le fie explicată situația. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar a doua zi a fost luat în custodie și mezinul familiei.

Copiii au ajuns în custodia a trei familii diferite

Marius și Ruth Bodnariu nu știu dacă declarațiile copiilor au fost luate în prezența unui psiholog și sunt de părere că nu au fost respectate normele procedurii de audiere, mai ales după modul în care a fost interogat tatăl. Copiii au ajuns, în mod nejustificat, la trei familii surogat, în două orașe diferite, aflate la distanțe de 3.5 ore față de casa în care locuiește familia Bodnariu. Cei mici spun că vor să meargă acasă, dar Barnevernet neagă acest lucru.

Drama familiei care a rămas fără copii în ajunul Sărbătorilor a făcut înconjurul lumii. Mii de oameni au semnat petiții pentru eliberarea copiilor și aducerea lor înapoi în casa părinteaască. Mai mult, după cele întâmplate, urmează să aibă loc proteste în Norvegia, Washington DC, Anglia, Irlanda, Spania, Belgia, Germania, Canada, Italia, Cehia, India, Slovacia, Polonia și România.

La 15 decembrie, în cadrul unei întâlniri a părinților cu reprezentanții Bravernet, li s-a comunicat faptul că se dorește o mai bună cunoaștere a copiilor, iar evaluarea lor are să aibă loc abia în februarie 2016, dar că, în același timp, demarează procedura de adopție pentru toți cei cinci minori. Familia Bodnariu dorește să acționeze împotriva Bravernet, aducând următoarele acuzații.

  • încălcarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20.11.1989, în special art. 5, 8, 9, 14, 18, art. 20 alin. 3 și art. 40
  • forţa extremă şi abuzivă a Barnevernet - lipsa unei anchete sociale prealabile
  • lipsa unei evaluări a impactului separării copiilor de părinţi şi a separării fraţilor prin plasarea în trei familii diferite
  • lipsa de transparenţă
  • interogatoriu fără translator şi fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare
  • constrângerea de a nu contacta ambasada
  • lipsa unor evidenţe de abuz fizic sau psihic asupra copiilor
  • întârzierea întocmirii documentaţiei în limba română, aşa cum prevede legea
  • mama nu-şi poate alăpta bebeluşul de 4 luni decât de două ori pe săptămână
  • presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea şi că astfel işi va primi copiii
  • ameninţări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-şi mai vadă copiii niciodată
  • plasarea copiilor in orase diferite la distanta de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebeluşului de trei luni care trebuie alăptat, deşi avocatul a găsit o locaţie în apropierea casei părinteşti
  • manipularea copiilor prin întrebări direcţionate, pentru a da declaraţii prin care părinţii să fie incriminaţi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net