Dr. Gheorghe Meclea, pionier al ecografiei în medicina românească, a încetat din viață

Ultima actualizare:

    Gheorghe Meclea
Gheorghe Meclea

Dr. Gheorghe Meclea, medic primar medicină internă, medic specialist cardiologie și Doctor în Științe Medicale, a încetat din viață duminica, 29 martie 2020, la vârsta de 79 ani. Pionier al ecografiei generale, cardiace, obstetricale și ginecologice în România, și Director Medical al Sanador încă de la înființare, în 2001, Dr. Meclea a fost un nume de referință în medicina autohtonă, modelând zeci de medici și îndrumându-i în tainele interpretării ecografice.

Dr. Meclea s-a născut în 14 decembrie 1940, în comuna Fâlfani-Stolnici din județul Argeș. A urmat Liceul Militar Dimitrie Cantemir și a continuat direcția militară, absolvind în 1963 Școala Superioare de Marină Constanța, în calitate de ofițer de marină, locotenent cu specializarea în navigație, arme sub apă și hidrolocație - folosirea ultrasunetelor în depistarea țintelor submarine.

Din pasiune pentru sănătate și din dorința de a face bine semenilor, a ales o carieră în medicină, înscriindu-se la Facultatea de Medicină și Farmacie și la Institutul Medico–Militar București (1966-1972). Fascinat de impactul ultrasonografiei asupra capacității de diagnosticare, dr. Meclea s-a orientat către această arie medicală, iar în 1976 a inițiat aplicarea ultrasunetelor în medicină și biologie în cadrul Spitalului Clinic Fundeni, folosind un ultrasonograf Echo-Views VI-Picker, mod de lucru B-bistabil și M.

În imaginea de mai jos pot fi vazute unele dintre primele ecografii realizat de dr. Meclea.

Dr. Meclea este un nume de referință în medicina romanească, fiind dascăl și promotor al școlii românești de ultrasonografie și inițiator de cursuri pentru obținerea competenței în ecografie.

Dacă până în 1991, s-a ocupat de activitatea ultrasonografică cu aplicații în patologia internă, chirurgie, urologie, obstetrică, ginecologie, chirurgie cardiovasculară și cardiologie, privind leziunile valvulare, din 1992 s-a dedicat implementării și perfecționarii tehnicii ecografice în mod de lucru 2D, Doppler color și pulsat, cu aplicații în ecografia vasculară. În 2001, el a introdus modelul de lucru SD care a permis efectuarea morfologiei fetale, îmbunătățind diagnosticul de malformație, iar în 2004 a urmat cursurile de specializare ale Școlii de Ultrasonografie din Viena pentru utilizarea modului de lucru 4D.

De-a lungul carierei sale, dr. Meclea a publicat numeroase lucrări științifice cu tematică în ultrasonografie, cu aplicație în medicină internă și cardiologie. Activitatea sa a fost recompensată recent de către Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie cu Diploma de Excelență și cu medalia Gheorghe Jovin.

Dr. Gheorghe Meclea a fost Director Medical al Sanador, funcție pe care a deținut-o încă de la deschiderea primei clinici Sanador, în februarie 2001, și până la încetarea din viață.

Vestea dispariției doctorului Gheorghe Meclea a fost primită cu tristețe și regret de către comunitatea medicală din România și de către colegii săi de breaslă, care îi vor păstra vie amintirea.

image
image
image
image
image
image
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net