Dosarul Revoluţiei. Mai trebuie audiate 1.834 de persoane

revolutia romana-raniti-morti-dosarul revolutiei.jpg

revolutia romana-raniti-morti-dosarul revolutiei
Procurorii au dispus citarea a 5.834 de persoane vătămate, părţi civile sau succesori ai acestora în "Dosarul Revoluţiei"
FOTO: filedeistorie.ro

La 29 de ani de la Revoluție, încă se mai caută adevărul. În Dosarul Revoluției, procurorii au dispus citarea a 5.834 de persoane vătămate, părţi civile sau succesori ai acestora. Mai au de dat declarații circa 1.300 de persoane, deci nici anul acesta nu vom afla ”cine a tras în noi, după 22?”

Nu vom afla prea curând cine se face vinovat de uciderea a 1.104 de români și rănirea a 3.321 de civili și militari, înainte și după 22 decembrie 1989.

Procurorii au dispus citarea a 5.834 de persoane vătămate, părţi civile sau succesori ai acestora în "Dosarul Revoluţiei", dintre acestea fiind audiate până acum aproximativ 4.500, scrie news.ro. În perioada următoare se va dispune citarea a încă 1.050 de persoane vătămate, anunţă Parchetul General. Instituţia precizează că SRI a pus la dispoziţia Parchetului un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni.

Au fost mai multe victime după fuga lui Ceaușescu

”Cine a tras în noi, după 22?”

nicolae ceausescu-balcon-revolutie-22 decembrie.jpg

nicolae ceausescu-balcon-revolutie-22 decembrie
Numărul victimelor din decembrie 1989 a crescut după fuga lui Nicolae Ceaușescu, cu elicopterul, la ora 12.09
FOTO: filedeistorie.ro

Această întrebare a fost strgată în stradă ani de-a rândul, dar până acum, la 29 de ani de la evenimentel din decembrie 1989, nu avem nici un răspuns oficial, nici un vinovat. În decembrie 1989, au fost 1104 morţi şi 3321 răniţi (221 civili şi 663 militari). Pe 22 decembrie, la ora când au fugit Elena și Nicolae Ceauşescu, erau doar 126 morţi şi 1.107 răniţi.

Procurorii militari au audiat 4.500 de persoane

În 6 iunie, Parchetul anunţa că procurorii militari încep audierea persoanelor vătămate, părţilor civile ori a succesorilor acestora în Dosarul Revoluţiei, scrie news.ro. Numărul celor care urmează să fie audiaţi a fost estimat la 6.000, şi toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care acestea îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

În dosarul Revoluţiei a fost extinsă urmărirea penală pentru Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Loading...