"Dorm în stâna goală şi aştept porcul santinelă"

Ultima actualizare:

    Click! l-a vizitat pe Dorel Apostol  la două luni după descoperirea  pestei porcine în ferma lui
Click! l-a vizitat pe Dorel Apostol la două luni după descoperirea pestei porcine în ferma lui

Cu bani în cont, dar cu stâna pustie, aşteptând porcul santinelă. Click! a stat de vorbă cu nea Dorel, proprietarul singurului porc care oficial a murit de pestă porcină în zona Capitalei.

Pe un câmp de la marginea comunei Tunari, cum te duci spre Ştefăneşti, în spatele celui mai mare complex rezidenţial din Ilfov se află stâna lui Dorel Apostol. Acolo, la 14 kilometri de Bucureşti, omul creştea, până să i se întâmple necazul, 300 de oi, 50 de capre şi 15 porci. Când a auzit de pesta porcină de la Satu-Mare a râs, când a citit de pesta porcină de la Buzău s-a minunat, iar când a văzut la televizor cazuri de pestă porcină prin Deltă a dat a lehamite din mână.

Pe 16 august i-a ”căzut faţa”: unui porc de-al lui i s-a făcut rău, a murit şi, surpriză, avea pestă porcină. “Mi-au fost omorâţi toţi porcii, ferma mi-au dezinfectat-o de nu ştiu câte ori, ultima oară acum două săptămâni, când mi-au zis oficial că am ieşit din carantină”, îşi aduce aminte supărat nea Dorel.

Celelalte animale, pentru a nu fi stresate, le-a dus în altă parte şi o să le aducă înapoi, ”când se vor linişti lucrurile”. Este mulţumit că pentru cele 1.300 kg de carne, cât aveau în total animalele sacrificate, a fost despăgubit cu 10 lei/kg. Deşi are casă mare în Tunari, doarme singur în stâna goală şi aşteaptă porcul santinelă. “Mi-au zis că o să pot să cresc iarăşi porci, după ce inspectorii sanitari aduc un porc santinelă care să trăiască aici cu mine. Vor să vadă dacă se mai lipeşte boala de el. Dacă nu păţeşte nimic înseamnă că s-a rezolvat”, ne explică Dorel Apostol. 

Peste 1.000 de focare în 14 judeţe

Peste o mie de focare de pestă porcină au fost confirmate până în prezent în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrate 107 cazuri la mistreţi, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Au fost despăgubiţi aproximativ 7.500 de proprietari, valoarea plăţilor depăşind 90 de milioane de lei. În total au fost sacrificaţi 353.914 de porci afectaţi de boală. Prezenţa virusului a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017 în judeţul Satu-Mare. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net