"Dorel" loveşte şi istoria: a spart o inscripţie romană!

Ultima actualizare:

    Muncitorii au făcut ţăndări o inscripţie de 2.000 de ani
Muncitorii au făcut ţăndări o inscripţie de 2.000 de ani

O nouă ispravă a muncitorului nepriceput, devenit faimos în urma reclamelor la coniacul “Unirea”, difuzate cu mai mulţi ani în urmă. De această dată, “Dorel” a comis-o în situl arheologic de la Buciumi (Sălaj), unde a stricat, cu utilajele, o piesă de pe vremea împăratului roman Marcus Aurelius.

O inscripţie romană veche de două mii de ani, despre care se crede că a fost realizată în onoarea împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut în istorie şi drept Caracalla, se află în proces de restaurare la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, după ce ea a fost spartă de o echipă de muncitori. Incidentul s-a petrecut pe situl arheologic de la Buciumi, acolo unde funcţiona, în vremea stăpânirii romane, un castru ce îi adăpostea pe soldaţii romani.

Castrul Buciumi îi adăpostea oe soldaţii romani
Castrul Buciumi îi adăpostea oe soldaţii romani

Castrul Roman a fost inclus într-un proiect finanţat cu fonduri europene, iar lucrările aferente au dus la descoperirea inscripţiei, dar şi la spargerea ei în mai multe bucăţi. “Constructorul care făcea lucrările la instalaţia electrică a dat cu utilajele peste ea. Din fericire, a fost vorba despre utilaje uşoare, ceea ce face ca piesa să poată fi restaurată”, povesteşte Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean.

După ce au făcut boroboaţa, muncitorii i-au chemat pe arheologi pe şantier, iar specialiştii au recuperat bucăţile. “Puteam să ne îndreptăm împotriva firmei respective, dar asta însemna să oprim lucrările şi să riscăm pierderea finanţării", adaugă Bejinariu.

Potrivit arheologului Dan Deac, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean, inscripția în limba latină datează din anul 213, când era pregătită vizita împăratului roman în Dacia.

Citeşte articolul integral pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net