"Dorel" loveşte şi istoria: a spart o inscripţie romană!

muncitori.jpg

dorel, muncitori, santier
Muncitorii au făcut ţăndări o inscripţie de 2.000 de ani

O nouă ispravă a muncitorului nepriceput, devenit faimos în urma reclamelor la coniacul “Unirea”, difuzate cu mai mulţi ani în urmă. De această dată, “Dorel” a comis-o în situl arheologic de la Buciumi (Sălaj), unde a stricat, cu utilajele, o piesă de pe vremea împăratului roman Marcus Aurelius.

O inscripţie romană veche de două mii de ani, despre care se crede că a fost realizată în onoarea împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut în istorie şi drept Caracalla, se află în proces de restaurare la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, după ce ea a fost spartă de o echipă de muncitori. Incidentul s-a petrecut pe situl arheologic de la Buciumi, acolo unde funcţiona, în vremea stăpânirii romane, un castru ce îi adăpostea pe soldaţii romani.

castrul buciumi, salajZoom
Castrul Buciumi îi adăpostea pe soldaţii romani

Castrul Roman a fost inclus într-un proiect finanţat cu fonduri europene, iar lucrările aferente au dus la descoperirea inscripţiei, dar şi la spargerea ei în mai multe bucăţi. “Constructorul care făcea lucrările la instalaţia electrică a dat cu utilajele peste ea. Din fericire, a fost vorba despre utilaje uşoare, ceea ce face ca piesa să poată fi restaurată”, povesteşte Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean.

După ce au făcut boroboaţa, muncitorii i-au chemat pe arheologi pe şantier, iar specialiştii au recuperat bucăţile. “Puteam să ne îndreptăm împotriva firmei respective, dar asta însemna să oprim lucrările şi să riscăm pierderea finanţării", adaugă Bejinariu.

Potrivit arheologului Dan Deac, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean, inscripția în limba latină datează din anul 213, când era pregătită vizita împăratului roman în Dacia.

Citeşte articolul integral pe adevarul.ro!

loading...
Loading...

Citește și

  • soseaua pantelimon, stalp sosea, masini, trafic, lucrari, santier, Dorel

    Pentru un turist, Bucureștiul e un oraș „la modă”, „plăcut” și „plin de lucruri care merită văzute”. Dacă locuiești aici, Bucureștiul e coșmarul tău de zi cu zi, orașul de baștină al lui Dorel, muncitorul încurcă-lume. Iată ce nu văd turiștii când ajung în orașul lui Bucur.