Dor Geta Popescu a rămas cu un vis neîmplinit. Voia să urce Everestul anul acesta, dar a fost refuzată

Ultima actualizare:

    Dor Geta Popescufoto: arhiva personală
Dor Geta Popescufoto: arhiva personală

Dor Geta Popescu a murit în avalanșa din Munții Retezat, sâmbătă, 22 aprilie. Avea 13 ani și un palmares impresionant în ale alpinismului. Succesul îi era garantat de ambiție și dorința de a ajunge cât mai sus.

S-a stins înainte să-și poată îndeplini visul, acela de a completa circuitele 7 Volcanoes și 7 Summits. Nu era modestă deloc și își conștientiza realizările, despre care vorbea adesea pe blogul personal.

„2016 a fost marfă! Am tras la antrenamente şi am avut spor, expediţiile au reuşit toate şi au cam fost ceva: Aconcagua, în februarie - 6.962 m, cel mai înalt vârf din afara Asiei, cel mai înalt din America de Sud; Pico de Orizaba, Mexic, în mai – 5.636 m, cel mai înalt vulcan din America de Nord; tot în mai, Denali/McKinley - 6.190 m, cel mai înalt vârf din America de Nord; în decembrie Mt. Giluwe – cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania”, spunea Dor Geta Popescu, în ultima ei postare de pe blog.

„Pe fiecare, am fost cea mai tânără alpinistă din lume pe vârf. Am bătut sau egalat recorduri realizate acum mulţi ani, mulţi încercând să le doboare între timp: în Aconcagua de 18 ani, în Denali de 21 de ani, în Pico şi-n Giluwe, numai de câţiva ani, că erau ale soră-mi, Coco. Am 6 din Circuitul 7 Volcanoes şi 5 din 7 Summits”, scria tânăra alpinistă.

Anul acesta își dorea să ajungă pe Everest. Însă visul ei a pornit cu un refuz: expediția nu i-a fost aprobată, întrucât nu avea încă 16 ani împliniți. „„Iaca ce am primit ca răspuns la o solicitare făcută la începutul lui septembrie 2016: «The government did not permit for under 16 for Everest climbing permit. We are sorry for For Medina. Thank you. Regards» E în engleză. Medina sunt eu, c-aşa mă cheamă-n acte, Geta mă strigă. Adică n-am voie! Adică ei au un munte şi nu mă lasă pe el. Aşa, că e al lor. Aşa, că pot. De fapt, lucrurile stau cam aşa: Dacă face un copil vârful, le scade muntele şi nu mai vin clienţii. Ei vor jucării pentru oameni mari, adică alea-s lucruri serioase, n-au voie copiii la ele. Păi să scrie XXX pe el şi să şi-l … ţină sănătoşi! Am cel mai bun palmares în munţi înalţi, la sub 18 ani. Cum ar veni, sunt cea mai bună din lume la jocul ăsta, şi joacă băieţi şi fete care au până-n 18 ani. Adică eu îmi fac treaba şi ăia răi pun ciocolata pe dulap, să n-ajung la ea! Sus, deci, să nu pot s-o iau!”, se revolta ea.

Dor Geta Popescu a murit înainte să apuce să-și vadă visul cu ochii. Ea și colegul ei de la clubul de alpinism, Erik Gulacsi, au murit în avalanșa din Munții Retezat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
pensie jpeg
invitatie de nunta jpg
Prințul William în noiembrie 2023  foto   GettyImages jpg
eruptie vulcan jpg
bataie bici campanie sibiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net