Domnilor miniştri, vă e mai bine după gratii?

Ultima actualizare:
Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava
Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava

Puşcăriile încep să se umple cu nume grele din politică. Parcă au făcut o pasiune pentru fasolea de după gratii. Un fost premier şi patru ex-miniştri sunt deja la „răcoare”, iar alţi câţiva au mari emoţii să nu le calce pe urme.

La 6 ianuarie 2014, s-a dat sentinţa finală în dosarul "Zambaccian": Adrian Năstase s-a întors la puşcărie, pentru patru ani. După 21 de zile petrecute la Rahova, Năstase a fost mutat la Jilava, puşcărie pe care o cunoaşte deja destul de bine, după cele 9 luni petrecute acolo în 2012. Atunci, de vină a fost un alt dosar, „Trofeul calităţii". De această dată, şi soţia lui, Dana, a fost condamnată la trei ani cu suspendare din cauza termopanelor. Adrian Năstase a fost acuzat că, „în perioada 2002-2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de circa 630.000 €, reprezentând contravaloarea unor obiecte importate din China şi contravalorea unor termopane puse la vilele lor.

Victor Babiuc, închis din cauza lui Becali

Victor Babiuc: 2 ani de închisoare la Găeşti

Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava
Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava

Victor Babiuc, 75 de ani, fost ministru al apărării, a fost condamnat, în 21 mai 2013, la doi ani închisoare de în dosarul schimburilor de terenuri cu Gigi Becali. Babiuc a fost întemniţat în 21 mai, el fiind încarcerat mai întâi la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava şi, ulterior, la Penitenciarul Găeşti. Înainte de Crăciun, un magistrat de la Judecătoria Găeşti a admis cererea lui Victor Babiuc de eliberare condiţionată, dar procurorii DNA au făcut recurs. Dacă magistraţii care vor judeca recursul vor respinge cererea procurorilor, Victor Babiuc ar putea fi eliberat. Termenul pentru judecarea recursului este 28 februarie.

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, «loviţi» de caltaboş

Traian Remeş: 3 ani de închisoare la Baia Mare

Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava
Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava

Au fost filmaţi de procurori când unul dădea, iar celălalt primea şpagă. Pe lista foştilor miniştri condamnaţi în 2013 se află Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, ambii foşti miniştri la agricultură. În 25 februarie 2013, instanţa i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

Ioan Mureşan: 7 ani de închisoare la Gherla

Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava
Adrian Năstase: 4 ani de închisoare la Jilava

Dosarul a fost numit „Caltaboşul", întrucât mita pentru care au fost condamnaţi a constat în caltaboşi şi ţuică, precum şi 15.000 de euro. Ioan Avram Mureşan a mai fost condamnat, în alt dosar, la 7 ani cu executare, iar pedepsele s-au contopit, urmând să o execute pe cea mai mare. Decebal Traian Remeş se află la Penitenciarul Baia Mare, în timp ce Ioan Avram Mureşan mănâncă la cazan la Penitenciarul Gherla.

Relu Fenechiu, înfundat de transformatoare

Relu Fenechiu: 5 ani de închisoare la Iaşi

Şi ei sunt la un pas  de arest
Şi ei sunt la un pas de arest

Ultimul intrat după gratii este fostul ministru al transporturilor, înfundat în afacerea „Transformatorul". Relu Fenechiu a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul". Fratele lui, Lucian Fenechiu, a primit aceeaşi pedeapsă: 5 ani de închisoare cu executare.  Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2005, fostul ministru ar fi vândut, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980. S-a predat, joi seară, Poliţiei Judeţene Iaşi, unde va rămâne până când va ajunge mandatul de executare a pedepsei, apoi va fi transferat la Penitenciarul Iaşi.

Şi ei sunt la un pas de arest

Alte nume grele din politică ar putea ajunge după gratii în 2014 pentru mită, corupţie, trafic de influenţă.

Liviu Dragnea - fraudă la referendum. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să stabilească dacă restituie la DNA, pentru refacerea rechizitoriului, dosarul „Fraudă la referendum”. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, este judecat pentru folosirea influenţei la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, din 29 iulie 2012.

Miron Mitrea - mită 520.000 lei. Miron Mitrea, fostul ministru al transporturilor în perioada 2000-2004, în prezent deputat, este acuzat de DNA că a pretins şi primit foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate la un imobil al mamei lui.

Ovidiu Silaghi - şpagă 200.000 €. DNA a început urmărirea penală în cazul Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, în perioada mai-decembrie 2012, când a fost ministru al transporturilor. Este acuzat că, în cursul anului 2012, ar fi primit de la omul de afaceri Nelu Iordache 200.000 € pentru unele favoruri.


    Şi ei sunt la un pas  de arest
Şi ei sunt la un pas de arest

simeon stalpnicul png

Varujan Vosganian şi Adriean Videanu - subminarea economiei. În 2014, procurorii DIICOT vor continua ancheta în dosarul de urmărire penală în cazul lui Varujan Vosganian şi al lui Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Foştii miniştri ai economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu au aprobat mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net