Doi oameni au murit în Argeş şi altul este dat dispărut, în urma viiturilor

Ultima actualizare:

    Viitura a măturat totul în cale
Viitura a măturat totul în cale

Stare de alertă în Romania, după ploi şi inundaţii. Puhoaiele au făcut victime, doi oameni au murit în Argeş, luaţi de ape, iar un al treilea este dat dispărut. Viiturile de câţiva metri înălţime au măturat, în câteva secunde, localităţi întregi din Gorj şi Vâlcea.

Apa a căzut în cantităţi record, sute de case au fost inundate, iar zeci de oameni au rămas captivi în mijlocul apelor, informează România TV. Mulţi dintre ei au fost salvaţi cu elicopterele.

Puhoaiele au făcut victime, doi oameni au murit în Argeş, luaţi de ape, iar un al treilea este dat dispărut.

Situație extrem de gravă şi în judeţul Vâlcea, viitura a lovit năprasnic în comuna Vaideeni. Sute de oameni au fost în pericol să-şi piardă viaţa. Mulţi dintre ei sunt sinistraţi după ce casele le-au fost luate cu totul de ape. Oamenii şi-au petrecut noaptea la căminul cultural. Apa a măturat tot ce i-a stat în cale.

Puhoaiele au luat două case, iar alte câteva zeci sunt distruse din cauza apelor. Oamenii au dormit peste noapte la căminul cultural din Vaideeni, acolo unde autorităţile le-au pus la dispoziţie saltele şi le-au adus mâncare, însă foarte mulţi oameni nu şi-au părsit lşocuinţele pe parcursul nopţii de teamă că apele le vor lua toată agoniseala de o viaţă. Au încercat să îşi mai salveze din bunuri şi privesc cu groază apele care nu s-au liniştit încă şi există riscul ca şi alte case să fie inundate.

Autorităţile spun că pericolul este iminent în localitatea Atârnaţi şi vor ca toţi localnicii să fie evacuaţi. Peste 1000 de oameni s-au aflat marţi în pericol, 21 de copii şi 25 de adulţi au rămas izolaţi pe o limbă de pământ, după ce apele învolburate au distrus totul în cale şi a fost nevoie de intervenţia elicopterului pentru ca aceştia să fie salvaţi.

Disperare la Novaci, în județul Gorj. Viitura care a măturat localitatea a avut și 5 metri înălțime, puhoaiele au distrus case și au luat mașini pe sus. Oamenii prinşi în mijlocul apelor au fost salvaţi în ultima clipă de la moarte. Zeci de familii au fost evacuate.

Chiar dacă viitura de 5 metri a trecut situaţia din localitatea Novaci este disperată. Debitul apelor este în continuare foarte mare şi ameninţă toate clădirile care au fost construite aproape de cursul apei.

"De abia dacă am închis ochii azi noapte, am dormit cu frica în suflet. Locuiesc în prima casă de pe valea Gilordului, unde a venit prima dată viitura. Când am văzut viitura de 5 metri ne-am retras toţi către coastă. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva", a spus un localinic la România TV.

Oamenii sunt disperaţi, pentru că nu au apă potabilă şi nici curent. "Nu mai avem apă să bem, nu mai avem nimic. Era o staţie de epurare, când a venit viitura a rupt-o. Nu avem nici curent", au spus localnicii din Novaci.

"Am acţionat cu elicoptere. Am fost cu domnul ministru Duşa în judeţul Vâlcea, domnul premier a fost în Gorj cu vicepremierul Dragnea. Am luat şi de la rezervele de stat şi am adus produse alimentare, apă şi material de cazarmament. Avem în momentul de faţă două victime care au fost înecate. Nu sunt alte informaţii că ar mai fi murit cineva. Prioritatea noastră este viaţa oamenilor. (...) În Argeş a fost o victimă", a declarat Gabriel Oprea la Craiova, la sosirea la Consiliul Naţional al PSD.

Un bătrân, în vârstă de 72 de ani, din localitatea Vedea, judeţul Argeş, a murit după ce a fost luat de viitură. Medicii SMURD au încercat să îl resusciteze, însă nu au mai reuşit să îi salveze viaţa.

Bărbatul se afla în căruţă în momentul în care a venit o viitură puternică, calul s-a speriat, bătrânul a căzut din căruţă şi a fost luat de ape, au precizat reprezentanţi ai Prefecturii Argeş.

În momentul în care a fost găsit, bărbatul se afla în stop cardio-respirator. Medicii au încercat să îl resusciteze timp de câteva zeci de minute, însă nu au mai putut să îi salveze viaţa.

Vicepremierul Gabriel Oprea a adăugat, de asemenea, că, deşi foarte mulţi oameni nu doresc să-şi părăsească locuinţele, în momentul în care viaţa le va fi pusă în pericol, "fie că vor, fie că nu vor", aceştia vor trebui să-şi evacueze casele.

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că armata va interveni în toate judeţele unde i se va solicita sprijinul şi că Guvernul va aloca la următoarea şedinţă bani pentru zonele afectate de inundaţii.

"Deja intervenim, aşa cum se întâmplă în Vâlcea, unde se deplasează utilaje. Mai sunt şi militari şi avem pregătite şi elicoptere de la Timişoara şi Bucureşti pentru a interveni dacă suntem solicitaţi", a precizat ministrul Mircea Duşa.

Mai multe localităţi din judeţul Argeş au fost afectate de viiturile puternice. Potrivit MAI, peste 1.600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit cu sute de autospeciale pentru salvarea persoanelor din cele zece judeţe afectate de inundaţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net