Doar Papa, Regele Mihai și Corneliu Coposu au mai scos atât de mulți români în stradă

Ultima actualizare:

    Oamenii au ieșit în stradă împotriva legilor Justiţieifoto: Arhiva Click!
Oamenii au ieșit în stradă împotriva legilor Justiţieifoto: Arhiva Click!

Protestele masive din ultima săptămână, după adoptarea de către Guvernul Grindeanu a controversatei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codurilor Penale, au impresionat o lume întreagă. Presa internațională a vorbit despre o nouă cultură a protestului, inițiată în România, în vreme ce o parte a presei de la noi și-a exprimat reținerea față de numărul real al manifestanților.

S-au desenat patrulatere în direct, la televizor, și au fost invocate concertele unor Madonna, Robbie Williams sau Roger Waters. Concluzia? ”Domnule, nu se poate!” Nu se poate să încapă atâta lume într-o piață din București. Peste 250.000, mai precis, cât s-a vehiculat că s-ar fi strâns duminică seara, 5 februarie. De altfel, duminică a fost ziua în care s-a înregistrat cel mai mare număr de manifestanți la nivelul întregii țări, 600.000, conform surselor neoficiale.

Acest ”nu se poate” este însă relativ, dacă ne gândim la cel puțin alte trei momente, după Revoluția din 1898, când oamenii au ieșit în stradă într-un număr copleșitor, pentru trei personalități uriașe: Papa Ioan Paul al II-lea, Regele Mihai I și Corneliu Coposu.

9 mai 1999. Peste 200.000 de oameni au asistat la slujba ținută de Papa Ioan Paul al II-lea în parcul Izvor din București

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România în perioada 7-9 mai 1999. A fost, așa cum a declarat însuși Suveranul Pontif , un eveniment cu dimensiune istorică, prima vizită într-o țară unde creștinii sunt în majoritate ortodocși.


    Peste 200.000 de credincioși au participat la slujba ținută de Suveranul Pontif în parcul Izvor din CApitalăfoto: EPA
Peste 200.000 de credincioși au participat la slujba ținută de Suveranul Pontif în parcul Izvor din CApitalăfoto: EPA

În cea de-a treia zi a vizitei, 9 mai, a avut loc celebrarea euharistică a Suveranului Pontif, în parcul Izvor din București, în prezența Prea Fericitului Părinte Teoctist și a peste 200.000 de credincioși catolici, greco-catolici, ortodocși, din București și din toate colțurile țării. Suveranul Pontif a celebrat slujba și a rostit predica în limba română, apoi a binecuvântat credincioșii în limbile română, maghiară, germană și poloneză.

14 noiembrie 1995. Peste 300.000 de mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Corneliu Coposu

Moartea lui Corneliu Coposu a provocat multă emoție. Simpatizanți ai liderului țărănist au venit în București din toată țara pentru a-l conduce pe ultimul drum, în ziua de 14 noiembrie 1995. Asta în condițiile în care conducerea PDSR-istă de la acea vreme a refuzat organizarea unor funeralii naționale pentru Corneliu Coposu.


    Cortegiul funerar a trecut prin Piața Revoluției din Bucureștifoto: Mediafax
Cortegiul funerar a trecut prin Piața Revoluției din Bucureștifoto: Mediafax

Presa vremii nota că siciriul cu trupul neînsuflețit al liderului țărănist a fost condus de o mulțime de 200.000 de persoane de la sediul din Piața Rosetti, în apropiere de Piața Universității, până în Piața Revoluției, unde așteptau alți 100.000 de oameni, ca să-i aducă un ultim omagiu lui Corneliu Coposu. În Piața Revoluției, prima voce care s-a auzit a fost cea a Regelui Mihai, printr-o înregistrare.

25-27 aprilie 1992. Un milion de oameni l-a întâmpinat pe Regele Mihai I, la întoarcerea în țară după după 45 de ani

Fostul suveran al României, Regele Mihai I, a vizitat pentru prima oară ţara după Revoluţia din 1989, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, între 25 şi 27 aprilie 1992.

Regele a participat la slujba de Înviere oficiată la mânăstirea Putna şi a mers în Bucureşti la Biserica Sfântu Gheorghe şi în Piaţa Universităţii. Discursul public a fost rostit de la balconul hotelului Continental, din preajma Pieței Universității.


    Românii l-au întâmpinat pe Regele Mihai I la întoarcerea în țară după 45 de anifoto: Mediafax
Românii l-au întâmpinat pe Regele Mihai I la întoarcerea în țară după 45 de anifoto: Mediafax

Presa internațională a relatat pe larg despre întoarcerea acasă a Regelui Mihai, CNN vorbind despre un milion de oameni care ar fi ieșit în stradă în București pentru a-l întâmpina pe suveranul României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net