Doar camuflat mai poţi intra în spital! Măsurile luate după ce au murit 18 oameni

Ultima actualizare:
Purtarea măştilor este într-o bună măsură de ajutor, chiar dacă nu reprezintă o metodă infailibilă
Purtarea măştilor este într-o bună măsură de ajutor, chiar dacă nu reprezintă o metodă infailibilă

Epidemia de gripă care se anunţă i-a băgat în sperieţi pe managerii de spitale. Nu vor ca bolnavii, şi aşa firavi, să capete virusul care s-a arătat ucigaş deja în 18 cazuri. Astfel că vizitele sunt limitate, iar accesul celor din afară e permis doar cu un echipament de protecţie.

Gripa e în toi, iar răspândirea virusului este mare. Tocmai de aceea, Spitalul Universitar din Bucureşti a limitat accesul vizitatorilor, între o oră şi două ore, în funcţie de secţie. De asemenea, doar un singur aparţinător are voie să intre la bolnav. Şi acela camulfat din cap până în picioare cu halat de unică folosinţă, bonetă, botoşi, mască facială şi, neapărat, trebuie să se dezinfecteze pe mâini cu soluţii speciale.

Ce măsuri de siguranță au luat spitalele 

Toate acestea se găsesc la intrarea în spital.”Nu poti şti cu ce microbi vii de afară în spital şi le dai bolnavilor, care sunt şi aşa vai de capul lor. Mi se pare normal să existe măsuri de protecţie. Şi acum în plină gripă e bine să vină cât mai puţină lume la spital, să nu plimbăm viruşii aşa”, ne-a spus Zenovia Alexoaia, 68 de ani, care a venit în vizită la o nepoată internată la Ginecologie.

Daniel Calmen e un bărbat fericit. Soţia sa l-a făcut tătic şi a venit vineri să o viziteze. S-a echipat corespunzător şi îi sfătuieşte pe toţi cei care vin în vizită, mai ales la nou-născuţi, să poarte măşti, botoşi şi halat.


    Zenovia Alexoaia, 68 de ani, a venit în vizită la o nepoată internată
Zenovia Alexoaia, 68 de ani, a venit în vizită la o nepoată internată

”Aceste măsuri sunt luate pentru a-i feri pe pacienţii noştri aflaţi deja în suferinţă să contacteze în plus o infecţie virală cu tulpini severe de Haemophilus influenzae, care ar putea să le înrăutăţescă starea de sănătate şi să influenţeze în sens negativ tratamentul fiecăruia”, a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar Bucureşti.Iar situaţia este din ce în ce mai gravă. Până vineri, 18 ianuarie, au murit din cauza gripei 18 persoane, iar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că ”suntem la un pas de epidemie”. Ultimii patru au murit în cursul zilei de vineri. E vorba despre o femeie de 81 de ani, din Arad, şi doi bărbaţi din Timiş şi Bucureşti. Aveau 69, respectiv 71 de ani şi suferau de diverse boli cronice. Joi a mai murit un bărbat, din Prahova, de 60 de ani.

Primele cinci decese provocate de gripă au fost anunţate în 9 ianuarie. Alte două decese s-au înregistrat duminică, la un bebeluş de 10 luni din Ilfov şi la o femeie de 69 de ani din Prahova, iar două decese au fost anunţate de specialişti în cursul zilei de marţi. Nici unul nu era vaccinat antigripal. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă, faţă de 80 de cazuri, înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Unde se ascunde cel mai bine virusul gripal şi cum ne ferim

Microbii de tot felul rezistă zile întregi pe suprafeţe, de aceea, spun medicii, nu trebuie să faci o fobie din asta, însă se impune periodic dezinfectarea lucrurilor pe care le atingi cel mai des.

Zenovia Alexoaia, 68 de ani, a venit în vizită la o nepoată internată
Zenovia Alexoaia, 68 de ani, a venit în vizită la o nepoată internată
  • O importantă sursă de microbi e telefonul, de care suntem nedezlipiţi şi pe care îl folosim şi în mijloacele de transport, şi la birou, şi la şcoală. “Este obligatoriu să ne spălăm pe mâini după ce am folosit telefonul, mai ales înainte de a mânca, de exemplu. De cele mai multe ori facem mai multe lucruri în acelaşi timp, şi vorbim la telefon, mai mutăm şi cornul dintr-o mână în alta, este, poate, ultima noastră preocupare“, spune medicul de familie Emilia Răileanu, citată de adevarul.ro.
  • Medicul mai spune că banii sunt cei mai murdari. Pe suprafeţele dure germenii pot rămâne activi până la 48 ore sau chiar mai mult, în vreme ce materialele cu textura moale sunt mai puţin propice acestor germeni.
  • Un gest pe care-l fac românii şi pe care dr. Răileanu îl critică este acela de a da paginile unor documente cu degetul umezit în gură.
  • Alt gest pe care ar trebui să-l evităm: strângerea de mână când ne întâlnim cu un cunoscut. Pericolul de a ne „căpătui“ cu un astfel de virus se ascunde unde nici nu ne aşteptăm: pe butonul liftului, pe marginea balustradei, pe mânerul pompei de benzină, pe mânerul uşilor, pe bara de susţinere din mijloacele de transport etc.
  • Virsul gripal se răspândeşte cel mai mult în primele 2-3 zile de la declanşarea simptomelor şi rămânem contagioşi pe toată perioada manifestării acestora. De aceea se impune folosirea batistelor de hârtie de unică folosinţă de fiecare dată când tuşim sau ­strănutăm, dar şi spălarea pe mâini după această ­operaţiune.
  • S-a calculat chiar viteza cu care microbii sunt împrăştiaţi în jur prin strănut, până la un metru distanţă, anume 160 km/h.

SUA. Batiste de 79,99 $ pentru imunizare contra gripei

Ultima fiţă în SUA! Compania Vaev din Los Angeles vinde batiste contaminate, în care au strănutat diferite persoane bolnave de gripă, cu preţul de 79,99 de dolari. Afacerea a mers strună din decembrie până în prezent, iar compania a anunţat recent pe pagina ei de Internet că a lichidat stocul.

Scopul batistelor este acela de a-i imuniza pe clienţii care îşi bagă nasul benevol în ele. Batistele miros a levănţică, dar conţin virusuri gripale. Doctorul Jennifer Willey susţine că ideea e dezgustătoare, contactul cu batista nu înseamnă o vaccinare împotriva gripei şi compania Vaev minte când spune că batistele sunt procesate în aşa fel încât să stocheze acumulările de coloid (n.r. lichid organic localizat în anumite zone ale organismului), săruri, enzime antiseptice, imunoglobuline şi glicoproteine. Ideea bastistelor contaminate a început în 2015, însă mare parte din virusuri mureau până să ajungă la destinaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net