DNA, pe urmele mașinilor de topit zăpada cumpărate de Primăria Capitalei

Ultima actualizare:

    Mașinile de topit zăpada au fost folosite doar câteva zile în această iarnă. Foto: Dorin Constanda
Mașinile de topit zăpada au fost folosite doar câteva zile în această iarnă. Foto: Dorin Constanda

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis o anchetă care vizează achiziții suspecte în cadrul Poliției Locale a Municipiului București. Procurorii au cerut oficial conducerii instituției să prezinte toate documentele, în original, referitoare la încheierea unor contracte semnate în anul 2017. Printre achizițiile vizate se numără și o mașină de topit zăpada, din lotul de 12 cu care s-a dotat Primăria Capitalei la începutul acestui an.

O anchetă a DNA care viza modul în care Poliția Locală București a cumpărat „un lot de pantofi, un număr de 30 de autoturisme Dacia Duster și o mașină de topit zăpada” scoate la iveală un artificiu al Primăriei Capitalei, pe care edilul general nu l-a făcut public. Utilajele de topit zăpada, prezentate presei la sfârșitul lunii februarie, nu au fost achiziționate în urma unei licitații publice, ci printr-o încredințare directă de toată frumusețea. Aproape 1,3 milioane de lei au fost plătite, la sfârșitul anului trecut, firmei ieșene TAR MV SRL pentru 12 mașini de topit zăpada. Banii nu au fost plătiți din bugetul Primăriei generale, ci din bugetele mai multor instituții subordonate, care au făcut achiziția în nume propriu. Așa s-a ajuns ca Clubul Sportiv Municipal București să-și comande propria mașină de topit zăpada. La fel și Centrul de proiecte culturale ARCUB, dar și Adminstrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Până și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București a cumpărat un utilaj de topit zăpada, chiar dacă nu are un obiect de activitate de acest gen, nici nevoia de a folosi o astfel de mașinărie. După efectuarea achizițiilor, companiile municipale și instituțiile subordonate au donat utilajele Primăriei Capitalei. 

    

masina 2 6 jpeg

Până în acest moment nu avem o explicație oficială din partea Primăriei Capitalei în legătură cu motivele pentru care s-a apelat la acest artificiu. Consilierul general liberal Ciprian Ciucu, care a semnalat pe Facebook existența anchetei DNA, susține că municipalitatea a încălcat hotărârile Consiliului General. „Mașinile astea sunt luate de la același furnizor de către mai multe instituții din subordinea PMB.  Li s-a cerut directorilor să le cumpere (și asta duce către vârful PMB) și, cu toate că au cam aceleași capacități, prețurile variază destul de mult, de ordinul zecilor de mii de euro. Aici au încălcat și Hotărârea CGMB care conține strategia pe salubritate în care se spune clar că obligativitatea achizitionării acestor utilaje este a operatorului de salubritate”, a spus Ciucu.

Numai că, manevra a eludat inclusiv Legea achizițiilor publice (98/2016), care nu permite achiziții din bani publici fără organizarea de licitații, în situația în care contractul de achiziție este mai mare de 30.000 de euro (132.519 lei). În acest caz, contractul de achiziții a fost în valoare de 1,28 milioane de lei, însă a fost spart în 12 contracte de achiziții pentru a nu tinge pragul de 30.000 de euro. Ziarul Click! a solicitat primarului Gabriela Firea un punct de vedere oficial pe acest subiect, răspuns pe care îl vom publica atunci când îl vom primi.

Achiziționarea mașinilor de topit zăpada a fost decisă la sfârșitul anului trecut, când mai mulți directori ai instituțiilor subordonate municipalității au fost chemați de Gabriela Firea pentru a fi puși la curent cu intenția primăriei. Conform unor surse citate de gazetabucurestilor.ro, directorilor din primărie li s-a spus că trebuie să cumpere direct de pe portalul SEAP câte o mașină de topit zăpada, pe care trebuie să o predea ulterior Regiei de transport București (RATB).

Firea nu recunoaște ancheta DNA

Primarul general Gabriela Firea a reacționat în legătură cu demersul celor de la DNA. Prin acest mesaj, edilul nu recunoaște ancheta DNA în ceea ce privește achizițiile efectuate de Poliția Locală. În schimb, spune că e vorba de niște precizări referitoare la unele contracte din anii anteriori.

„Adresa a fost trimisă în data de 7 Martie, nu am fost informată despre această adresă, probabil, au fost preocupări de 8 Martie. Consilierii PNL se ocupă de delaţiuni şi plângeri, noi primim săptămânal cel puţin două adrese de la această instituţie sau altele de acest gen. Este vorba despre precizări cerute pentru anumite contracte de acum câţiva ani. Noi răspundem solicitărilor, chiar de la DNA Ploieşti am avut o cerere despre un anumit contract de achiziţie privind materiale sportive. Ceva ce ar fi avut legătură cu domnul Ghiţă. Am răspuns şi răspundem tuturor. Am cerut colegilor să răspundă legal tuturor cererilor şi verificărilor din partea instituţiilor statului”, a răspuns Firea.


    Adresa trimisă de DNA Poliției Locale București, la 7 martie 2018
Adresa trimisă de DNA Poliției Locale București, la 7 martie 2018

Însă, documentul transmis Poliției Locale București spune cu totul altceva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net