Dispar pensiile de stat din România?

7-act-1.jpg

Românii care ar trebui să iasă la pensie în 2030 nu vor mai avea din ce trăi

Apocalipsa pensiilor vine în anul 2030. Anunţul bombă vine de la sociologi, care atrag atenţia că nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor, din cauza faptului că nu vor exista suficienţi contribuabili care să susţină sistemul public.

Nu mai speraţi că veţi ajunge să trăiţi la bătrâneţe din pensia de la stat, chiar dacă cotizaţi lună de lună din salariu la bugetul contribuţiilor sociale! Sociologii sunt pesimişti şi spun că sistemul de pensii s-ar putea prăbuşi în 2030. Atunci, generaţiile numeroase născute în anii ’60 vor ieşi la pensie şi nu vor exista suficienţi contribuabili pentru a-i susţine. Şi asta din cauza numărului mic de angajaţi în raport cu cei ieşiţi din câmpul muncii. Dacă acum situaţia s-a redresat şi raportul angajaţi-pensionari este aproape egal (5,9 milioane de salariaţi la 5,1 milioane de pensionari), situaţia se va înrăutăţi considerabil în următorii 14 ani, când numărul pensionarilor va ajunge la aproximativ 7 milioane, fără cei ieşiţi pe caz de boală sau care primesc pensie de urmaş, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Asta în condiţiile în care mulţi tineri se stabilesc în alte state UE. „Vârful pensionărilor va fi atins în 2025 - 2030. Este perioada în care se vor pensiona generaţiile «baby-boom-ului» din anii ’60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o uşoară diminuare a numărului de pensionari, în raport cu populaţia ocupată, aceştia rămân majoritari”, afirmă Ciprian Pânzaru, conf. univ. dr. la Facultatea de Sociologie a Universităţii de Vest din Timişoara, citat de B1 TV.

Iar studiile demografice sunt descurajatoare. Populaţia va scădea până în 2060 cu 7,2 milioane de persoane şi scăderea cea mai semnificativă  se va înregistra la grupele de vârstă 30-44 ani. Populaţia de 60-74 ani va fi în uşoară scădere, iar la grupa de vârstă 80-85 ani şi peste se va înregistra o  creştere mai mare. Asta înseamnă că România va ajunge o ţară îmbătrânită, cu puţini oameni activi, astfel că pensia de la stat nu va mai putea reprezenta un venit din care să se poată trăi de pe azi pe mâine.

500.000 de români au în cont 10.000 de lei la pilonul II

Pensiile private obligatorii (pilonul II) şi facultative (pilinul III) sunt o alternativă la pensia de stat (pilonul I). Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 31 decembrie 2015, 6,56 milioane de participanţi erau înregistraţi la pilonul II. Contribuţia medie a fost de 113,21 lei, în creştere cu 27% faţă de perioada similară a anului precedent. Valoarea medie a unui cont pentru cei 3,19 milioane participanţi care au avut contribuţii lunare, în perioada mai 2008 –decembrie 2015, a fost de 5.639 lei, circa două milioane de români aveau 5.000 lei, 700.000 de persoane, între 5.000 şi 10.000 de lei, iar aproximativ 500.000 de persoane, peste 10.000 de lei.

 

loading...
Loading...

Citește și

  • protest pensionari varstnici batrani pensie

    Veste bună pentru cei vârstnici. Pensiile se vor majora cu 5% de la începutul anului 2016, spune premierul Dacian Cioloș. Șeful de la Palatul Victoria a mai spus că va menține creșterile salariale și taxă pe valoare adăugată (TVA) redusă la pâine, alimente și băuturi nealcoolice.

  • Pensionarii rezerviști trebuie să facă solicitări pentru a primi mai mulți bani, informează MApN. Astfel, militarii care au trecut în rezervă până la data de 31 decembrie 2010, trebuie să adreseze o cerere centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul.

  • postas, bani, pensie, breaza

    Cazuri grave în Prahova. Mai mulţi factori poştali sunt cercetaţi de către poliţişti după ce au luat din banii de pensii sau nu au predat încasările.

  • Cuplu de pensionari. Iata cum se calculeaza pensia

    Mulţi se gândesc la ziua în care vor ajunge să trăiască din pensie, dar puţin ştiu cum se calculează. Spre deosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se reţin lunar 2% din venit şi banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o anumită formulă.