«Dinastia» primarilor. Au renunțat la funcție în favoarea copiilor, după 24 de ani

1-ioan-toma-primarul-din-braesti-cu-fiul-sau-constantin-toma-viitorul-candidat.jpg

Ioan Toma, primarul din Brăeşti, cu fiul său Constantin Toma, viitorul candidat

Doi primari de la ţară, din judeţul Botoşani, sunt la un pas de a întemeia o dinastie în administraţia locală. După ce au stat în funcţie mai bine de 24 de ani, ei au renunţat la candidaturi în favoarea copiilor lor. Fiii acestora au mari şanse de a ajunge primari în locul părinţilor, la alegerile din 27 septembrie, scrie adevarul.ro.

Angela Toma şi Ioan Toma, primarii din comunele botoşănene George Enescu şi respectiv Brăeşti, sunt printre cei mai longevivi edili în funcţie din România. Fiecare are câte 6 mandate, adică au peste 24 de ani în funcţie. Din 1996 până în prezent nu au pierdut niciodată alegerile, iar contracandidaţii au fost mai mult de formă, ambii edili câştigând cu procente zdrobitoare. 

„Eu m-aş bucura să ajungă fiul meu primar, pentru că ştiu ce poate!"

După ce efectiv au îmbătrânit în Primărie, cei doi edili, ambii la PNL, care au acelaşi nume de familie, fără legătură de rudenie, au hotărât să se retragă. Nu înainte de a-şi desemna copiii drept urmaşi la scaunul de primar. Mai precis, fiii primarilor Toma sunt noii candidaţi, în locul părinţilor, la funcţia de edil în comunele George Enescu şi respectiv Brăeşti, la alegerile locale din 27 septembrie. 

Părinţii speră ca tinerii să le calce pe urme şi să fie cel puţin la fel de longevivi în scaunul de primar. Tocmai de aceea, ei se implică trup şi suflet în campanie pentru a-i scoate câştigători, aşa cum au fost ei, pe vremuri. „Eu m-aş bucura să ajungă fiul meu primar, pentru că ştiu ce poate. În primul rând mi-ar continua munca, proiectele, nu ar fi totul zadarnic“, este convinsă Angela Toma, primăriţa de la George Enescu. 

2-angela-toma-primar-george-enescu.jpg

Angela Toma vrea să-i predea ştafeta fiului ei, Daniel

Angela Toma a fost primul femeie-primar din istoria Botoşaniului. A câştigat alegerile în comuna natală, George Enescu, locul unde s-a născut marele compozitor, în anul 1996. De atunci a câştigat fiecare scrutin electoral, zdrobindu-şi efectiv contracandidaţii. ”Acum am decis să pun punct. Am aproape 70 de ani şi am zis să mă ocup acum de bătrâneţile mele”, arată Angela Toma, motivând faptul că nu va mai candida pentru cel de-al şaptelea mandat. În schimb o va face fiul acesteia, Daniel Grădinaru Toma. Are 40 de ani şi este de meserie medic veterinar. În ultimii ani a reuşit să devină şi un fermier de succes, accesând fonduri europene pentru o fermă de capre şi una de porci, în viitorul apropiat. 

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în comuna Brăeşti. Ioan Toma, fără legătură de rudenie cu primăriţa din George Enescu, doar coincidenţă de nume, este primar la Brăeşti tot din 1996. Conduce deci de 24 de ani această comună situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoşani. 

La fel ca omologul său din George Enescu, primarul Ioan Toma, ajuns aproape la venerabila vârstă de 70 de ani, s-a hotărât să renunţe la candidatură pentru un nou mandat. În schimb şi-a lăsat fiul să-i calce pe urme. Constantin Toma are 32 de ani, are experienţă în domeniul fondurilor europene şi vrea să continue munca tatălui. 

„După cei 18 ani de şcoală şi cei 7 ani de muncă în domeniul Fondurilor Europene consider că sunt pregătit să duc mai departe ceea ce tatăl meu a început şi doresc să îmi pun propria amprentă asupra dezvoltării comunităţii din care fac parte“, ne mărturiseşte Toma cel tânăr. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1