Destăinuirile poliţistului care a coordonat ancheta de la «Colectiv»: «Erau tineri, prea tineri»

Ultima actualizare:

    Comisarul-șef Florian Eniță a fost marcat de tragedia din 2015Foto: Eduard Enea
Comisarul-șef Florian Eniță a fost marcat de tragedia din 2015Foto: Eduard Enea

Au cercetat fiecare centimetru din clubul „Colectiv” la lumina lămpii, timp de mai multe luni. Dincolo de ancheta complicată, poliţiştii de la Omoruri şi-au făcut timp să meargă zi de zi şi la spitalele unde erau internate victimele incendiului de pe 30 octombrie 2015, pentru a se interesa de starea lor. La patru ani de la tragedie, comisarul-şef Florian Eniţă, coordonatorul anchetei, vorbeşte despre clipele cumplite de atunci.

În peste 20 de ani de carieră a prins şi a anchetat criminali periculoşi, printre care Konstantinos Passaris, unul dintre cei mai cruzi asasini din Grecia. Comisarul-şef Florian Eniţă a participat la cercetarea crimelor de la Caracal şi l-a audiat în mai multe rânduri pe Gheorghe Dincă. Dar nici unul dintre aceste cazuri nu i-a lăsat urme mai adânci în suflet decât tragedia de la „Colectiv”, unde a avut misiunea de a coordona cercetarea la faţa locului. „Pe 30 octombrie, la ora 22.30, eram acasă, o seară normală”, îşi aminteşte Florian Eniţă. “La un moment dat am luat telecomanda şi am început să butonez televizorul. Aşa am văzut ce se întâmpla în «Colectiv». M-am echipat imediat şi am plecat acolo. Ulterior am aflat că toţi colegii mei au făcut acelaşi lucru. Nu a fost nevoie să sune cineva după noi. După ce au fost duşi toţi răniţii la spitale, am intrat în club. Ceea ce m-a impresionat a fost imaginea cu cele 26 de cadavre, aliniate de o parte şi de alta. Erau foarte tineri, prea tineri!”, oftează comisarul-şef.

Din când în când, anchetatorii ieşeau din clubul în care mirosea a carne arsă să ia o gură de aer. Se vorbea foarte puţin. Toată lumea ştia ce are de făcut. „Am rămas în curte – era o linişte deplină, plecaseră salvările şi maşinile de pompieri. La un moment dat s-a auzit un telefon. Mai târziu altul... când şi când se mai auzea câte un telefon mobil căzut din buzunarele victimelor... de la cei care probabil au ajuns pe la spital. Îmi era greu să văd cum sună telefoanele victimelor care nu mai puteau să răspundă”, adaugă ofiţerul pentru adevarul.ro.

Răniții au fost duși la mai multe spitale din Capitală
Răniții au fost duși la mai multe spitale din Capitală

Spre răsărit, toate cadavrele au fost ridicate şi duse la Institutul de Medicină Legală pentru autopsie. „După autopsie s-a făcut recunoaşterea cadavrelor cu familiile acestora. Nu vă puteţi da seama ce a fost acolo... O durere extraordinară”, continuă Eniţă. În ceea ce-i priveşte pe răniţi, „am avut colegi care au ţinut în permanenţă legătura cu aceştia. Fiecare avea câte un spital în grijă, tot timpul trecea pe la spital, se interesa de starea pacienţilor, de ce au aceştia nevoie...”. În acelaşi timp, fiecare poliţist de la Omoruri mergea zi de zi la clubul „Colectiv”. Cercetarea la faţa locului a fost lungă şi grea. Aproximativ trei luni anchetatorii au studiat fiecare centimetru din clubul făcut scrum. „A durat câteva săptămâni, a durat foarte mult. Foloseam generator electric şi lămpi pentru a crea un pic de lumină, ca să putem să ne facem treaba”, dezvăluie comisarul-şef. “Din punct de vedere emoţional, cu siguranţă, a fost cel mai greu caz din carieră”, spune, aproape în şoaptă, Eniţă.

Are doi copii adolescenţi acasă. „După ce au văzut ce s-a întâmplat la «Colectiv» au renunţat să mai meargă în cluburi. Preferă spaţiile deschise şi parcurile. Au realizat că există pericolul oricând să se întâmple din nou aşa ceva”, mai mărturiseşte Florian Eniţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net