Un poliţist suedez a descoperit că bunicul român a fost un mare hoţ

7_1-3col-politist-suedez.jpg

Michael Cojocaru, la Muzeul Kitschului din Bucureşti
Foto: BIRN
Citeste tot despre: 

Michael Cojocaru, un tânăr poliţist suedez născut într-o familie de români, a descoperit în timpul unei vizite la Muzeul Kitschului din Bucureşti că bunicul său fusese hoţ de buzunare în perioada comunistă.

„L-am văzut pe camerele de supraveghere din recepţie şi am decis să verific ce face”, i-a spus Adrian Năstasă, proprietarul Muzeului Kitschului, reporterului Marcel Gascón Barberá de la Balkan Insight, scrie adevarul.ro. Era îngrijorat pentru că bărbatul stătea de mai bine de-o oră într-o parte a muzeului. Acesta avea însă un motiv bun să stea absolut uimit în secţiunea de kitsch-uri comuniste a muzeului. Michael Cojocaru, un cetăţean suedez de 23 de ani, născut într-o familie de români fugiţi din ţară în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, tocmai descoperise că bunicul său fusese un mare hoţ de buzunare în perioada comunistă.

Michael a crescut departe de ţara părinţilor săi, dar vorbeşte fluent română şi pe 24 septembrie 2019 era la Bucureşti pentru a participa de ceremonia de absolvire a surorii sale, care venise în România în urmă cu şase ani pentru a studia medicina dentară. Michael Cojocaru tocmai devenise poliţist în Suedia, după trei ani de studii, o posibilă explicaţie pentru vizita sa în partea muzeului ce reproduce un birou de poliţie din perioada comunistă. Cojocaru a început să răsfoiască o carte cu liste şi fotografii ale hoţilor care activau în diferite locuri din ţară, publicată în 1968 de Ministerul de Interne şi, fără nici o aşteptare, a căutat numele bunicului său.

„Nu ştiam multe lucruri despre bunicul din partea mamei. Singurul lucru pe care îl ştiam cu adevărat era numele său: Constantin Simion şi faptul că numele de familie al mamei sale era Gavrilă”, a povestit Cojocaru. Poliţistul a fost surprins când i-a găsit numele, dar iniţial a crezut că e o simplă coincidenţă. Când a citit, însă, că Simion Constantin mai era cunoscut şi ca Gavrilă, n-a mai rămas loc de îndoială.

„S-a născut în 1926 în Bucureşti şi seamănă foarte mult cu mine: ochii, pomeţii”, a povestit Cojocaru, prezentând fotografia unui bărbat înregistrat drept „hoţ de buzunare condamnat de şapte ori”. După ce a verificat informaţiile cu mai multe rude, Cojocaru a fost convins că făcuse, din greşeală, o descoperire neaşteptată.  „Acum ştiu că bunicul meu a fost de partea greşită a legii. Sunt fericit să ştiu cine a fost”, a spus Michael. 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1