De miercuri, îți poți testa gratuit plămânii

Ultima actualizare:

    Spirometria este testul care descoperă boala
Spirometria este testul care descoperă boala

Aproximativ un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală gravă a plămânilor. De la 1 octombrie, în București și în alte 19 orașe din țară puteți face gratuit analiza numită spirometrie, pentru a vă testa sănătatea plămânilor.

Ȋn România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat, din păcate. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus.

Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

Spirometria, investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid, iar rezultatele se dau pe loc.

Toți cei interesați să-și testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit, începând cu 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, în centre din București și din alte 19 oraşe din ţară, în cadrul unei campanii a Societăţii Române de Pneumologie.

Spirometriile gratuite vor avea loc în 19 oraşe din 17 județe (Arad, Argeș,  Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea), dar şi în Bucureşti.

Lista completă a oraşelor unde se pot face spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro. Tot aici sunt şi telefoanele la care se pot face programările.

Simptomele BPOC:

# gâfâiala - care apare și se accentuează în timpul efortului fizic; pe măsură ce boala avansează, pacienții cu BPOC ajung să rămână fără aer, chiar și atunci când fac eforturi minime.

# tusea – o tuse cronică, atribuită la început unei răceli banale poate să fie primul semn de BPOC, numai că aceasta nu trece.

# expectorația de mucus în exces este un alt simptom frecvent in BPOC.

# Wheezing-ul - când căile aeriene devin tot mai înguste (din cauza acumularii de mucus în exces sau din alte motive), aerul pe care îl inspirați pătrunde tot mai greu în plămâni, ceea ce poate duce la apariția unui zgomot ca un șuierat, cunoscut sub numele de wheezing.

# senzația de apăsare sau constricție toracică – apariția acestei senzații dureroase este dată de efortul tot mai crescut pe care îl presupune respirația. Cauza este imposibilitatea de a expira, de a scoate tot aerul inspirat din plămâni.

Ce este spirometria?

Spirometria este folosită pentru diagnosticul şi monitorizarea bolilor plămânului, cum ar fi astmul, bronşita cronică, emfizemul, fibroza pulmonară. Spirometria este o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare. Pentru spirometrie se foloseşte un aparat numit spirometru ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămân. Spirometrul are o piesă bucală legată la un sistem de măsurare al fluxului şi volumului de aer care este la rândul său legat la un aparat, de obicei computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic (curbe) şi numeric. Practic, pacientul suflă într-un tub care este conectat la un aparat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net