De mâine se scumpesc gazele! Uite ce să faci ca să ai o factură cât mai mică!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De mâine, vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm. Preţul acestora va fi majorat cu 2,5% pentru populaţie şi cu 1,5% pentru firme şi companii. Click! îţi dă 5 sfaturi de care să ţii cont pentru a reduce factura.

Populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate. Şi factura firmelor şi a companiilor mari va creşte cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie. Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE, pentru Mediafax.Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi prelungit cu un an.Iată mai jos câteva ponturi pentru a reduce consumul de gaze naturale la tine în locuinţă şi pentru a plăti o factură mai mică!Nu folosi toate ochiurile aragazuluiPentru reducerea consumului de gaze este recomandat să nu foloseşti, atunci când găteşti, toate ochiurile plitei în acelaşi timp. În primul rând, ne aflăm în mijlocul verii, iar în bucătăria ta va fi o căldură de nesuportat. În al doilea rând, creşti inutil consumul de gaze. Când găteşti, încearcă să foloseşti maximum două ochiuri ale plitei.Prepară mâncare mai rarCând trebuie să găteşti, alege reţete care se prepară rapid, în maximum jumătate de oră. Dacă vei găti sarmale, va trebui să ţii oala la cuptor câteva ore bune, timp în care consumi gazele. Optează pentru multe fructe şi legume proaspete, dar şi salate şi mai puţine alimente preparate.Nu folosi aragazul şi cuptorul simultanGăteşti la plită? Nu aprinde în acelaşi timp şi cuptorul. Încearcă să prepari mâncărurile folosind fie ochiurile aragazului, fie doar flacăra cuptorului. În acest fel, vei face economie, iar factura va fi mult mai mică.  Setează eficient centrala termicăEste vară, deci nu vei fi nevoit să foloseşti centrala termică pentru încălzirea caloriferelor din locuinţă. Totuşi, vei folosi apa caldă. Recomandat este să setezi temperatura apei calde în aşa fel încât să nu fie foarte ridicată şi să nu trebuiască să o combini cu apă rece. O temperatură a apei mai scăzută presupune şi un consum mai mic de gaze naturale.Trimite lunar indexul!Dacă apartamentul tău este dotat cu contor de gaze, nu uita să trimiţi lunar consumul. În caz contrar, firma furnizoare de utilităţi va fi obligată să-ţi estimeze un consum mediu şi este foarte posibil să plăteşti mai mult decât consumi.

Click! spune:

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat săptămâna trecută că populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia, scrie Mediafax. El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie. De exemplu, la o factură lunară de 135 de lei, veţi plăti 3,30 lei mai mult, iar într-un an, cu 40 de lei în plus.

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net