De la 1 aprilie, gazele s-ar putea scumpi cu până la 12%

Ultima actualizare:

    Românii nu vor mai plăti  acelaşi preţ pentru  gaze, ci în funcţie de  cum stabileşte furnizorulFoto: Dorin Constanda
Românii nu vor mai plăti acelaşi preţ pentru gaze, ci în funcţie de cum stabileşte furnizorulFoto: Dorin Constanda

Facturile la încălzire ale românilor care au centrale de apartament ar putea avea valori diferite începând cu luna mai din cauza tarifelor diferenţiate aplicate de furnizori. Cauza? Autorităţile române plănuiesc liberalizarea totală a preţului la gaze începând cu 1 aprilie, cu patru ani înainte de termen.

Gazele de import au ajuns atât de ieftine, încât autorităţile nu vor să rateze o asemenea ofertă. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun că România trebuie să treacă la liberalizarea totală a preţului gazelor naturale. Acest lucru înseamnă că se va renunţa complet la tarifele reglementate, consumatorii fiind taxaţi în funcţie de preţul la care furnizorii cumpără gazul de pe piaţa liberă.

„E un moment prielnic fiindcă preţul gazelor pe pieţele din zona noastră e chiar mai mic decât cel reglementat. Trebuie să ştiţi că la tariful reglementat se mai adaugă o componentă, cei 20 de lei pe MWh, care reprezintă înmagazinarea. Cine îşi asumă să vândă un gaz mai scump decât cel importat?”, a declarat, pentru Click!, Marius Vladu, directorul  Direcţiei Comunicare, Cooperare şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul ANRE.

Conform specialiştilor ANRE, măsura liberalizării de la 1 aprilie ar putea duce la o creştere cu 1,5-12% a preţului la consumatorul final, în funcţie de furnizor.

În acest moment, furnizorii care au clienţi în piaţa reglementată sunt obligaţi să cumpere materia primă din producţia internă la preţul de 60 lei/MWh. La acest preţ se adaugă cei 20 lei/MWh (înmagazinarea). Pe piaţa liberă gazele se vând acum cu 72-80 lei/MWh.

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi Publice nu susţin devansarea calendarului liberalizării preţului şi atrag atenţia că prognozele actuale dau ca sigură o creştere substanţială a gazelor de import în cea de-a doua parte a anului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
bebelus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net