De ce mai ţineţi rablele astea pe străzi?

Ultima actualizare:

    Nici măcar telefonul din Gara Basarab nu are ton. Cum poţi apela 112 dacă nu ai nici telefon mobil?Foto: Dorin Constanda
Nici măcar telefonul din Gara Basarab nu are ton. Cum poţi apela 112 dacă nu ai nici telefon mobil?Foto: Dorin Constanda

Telefonia fixă a pierdut lupta cu cea mobilă. Asta nu e o ştire, aţi putea zice. Însă furnizorii au renunţat complet la un serviciu atât de folosit de români până la avântul tehnologiilor 3G şi 4G. Telefoanele publice au devenit piese inerte de mobilier stradal, depozite de gunoaie şi adăposturi pentru oamenii străzii.

Ne vând telefoane inteligente şi abonamente de voce la preţuri din ce în ce mai mici. De fapt, convorbirile telefonice n-au fost niciodată mai ieftine decât azi, ceea ce ne determină şi pe noi, consumatorii, să cumpărăm fără noimă timp nelimitat de vorbit în reţea. Un produs tipic al vremurilor pe care le trăim, telefonia mobilă va rămâne profitabilă pentru furnizori atâta vreme cât noi vom continua să cotizăm.

Însă, un serviciu util românilor, care aducea venituri cândva, este pe cale de dispariţie din cauza indolenţei celor care-l administrează. Telefonia publică îşi numără ultimele zile, fiindcă echipamentele amplasate pe străzi, în gări sau alte spaţii publice intens circulate sunt lăsate de izbelişte.

Telefoanele stradale  arată jalnic. Pe această stradă din Capitală sunt trei aparate defecte pe o distanţă de 120 de metri
Telefoanele stradale arată jalnic. Pe această stradă din Capitală sunt trei aparate defecte pe o distanţă de 120 de metri

Telekom România, compania care a preluat telefoanele publice de la Romtelecom, nu pare a fi interesată de potenţialul acestui serviciu. Conform reprezentanţilor companiei, cabinele telefonice, amplasate în puncte cheie „pentru a asigura accesul utilizatorilor la apeluri de urgenţă în situaţii extreme”, sunt vandalizate sistematic, iar frecvenţa acestor acte depăşeşte ritmul în care pot fi reparate.

„Compania optimizează în permanenţă reţeaua de telefonie publică, în funcţie de rata de folosire a acesteia. Telefoanele publice permit accesul facil la servicii de comunicaţii, inclusiv la apeluri de urgenţă în cazuri extreme, pentru cei care nu au la dispoziţie un terminal mobil”, ne-au răspuns reprezentanţii grupului de companii Telekom România.

Reporterii Click! au căutat ieri în mai toate zonele intens circulate din Capitală un telefon funcţional, însă a fost în zadar. Singurul aparat amenajat în Gara de Nord a fost desfiinţat în urmă cu câţiva ani, iar cel din Gara Basarab era vandalizat. Chiar şi aşa, cei care au mai multe şanse decât noi, pot doar să le admire, căci în comerţ nu se mai găsesc cartele pentru telefoane publice.

Cele mai multe cabine telefonice au ajuns depozite de gunoi şi suport pentru afişe
Cele mai multe cabine telefonice au ajuns depozite de gunoi şi suport pentru afişe

Click! SPUNE:

Telekom România are circa 6 milioane de clienţi, iar aproape 1,5 milioane dintre ei sunt abonaţi la telefonia mobilă; Circa 10.000 de telefoane publice sunt active în ţară; Aproape 1.200 de cabine telefonice mai sunt în Capitală, însă mai puţin de jumătate figurează ca funcţionale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net