De ce i-a fixat DNA o cauțiune de 40 de milioane de lei lui Adamescu

Ultima actualizare:

    Dan Adamescu a venit ieri la DNA în scaun cu rotile (Foto: Eduard Enea)
Dan Adamescu a venit ieri la DNA în scaun cu rotile (Foto: Eduard Enea)

Omul de afaceri Dan Adamescu, cercetat pentru falimentarea intenționată a companiei de asigurări Astra, are de dat o sumă record pentru a-și cumpăra libertatea: 40 de milioane de lei. Cum au stabilit procurorii DNA această sumă și care e ultima zi în care milionarul poate face plata.

Dan Adamescu este omul recordurilor. După ce ani la rând a figurat în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 700 de milioane de euro, Dan Adamescu a mai bătut un record, de această dată negativ. Numele său este legat de falimentarea celei mai mari societăți de asigurări, Astra, cu un prejudiciu cauzat acesteia de peste 700 de milioane de lei. Un alt record în jurisprudența românească este cauțiunea record pe care trebuie să o plătească – 40 de milioane de lei – măsură complementară controlului judiciar instituit de procurorii DNA. Spre deosebire de controlul judiciar simplu, controlul pe cauțiune este o măsură care e luată doar față de inculpații susceptibili de a fi arestați preventiv sau plasați în arest la domiciliu. Astfel, dacă vrea să rămână în libertate, omul de afaceri trebuie să depună banii sau bunuri imobile în echivalent la dispoziția DNA până la 17 martie.

Procurorii DNA au decis instituirea acestei sume fabuloase ca urmare a „pericolului economic al infracțiuinii”, adică în acord cu prejudiciul provocat societății de asigurări Astra. Adamescu se află sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile. Dacă, în această perioadă, Adamescu încalcă obligațiile care îi revin sau săvârșește cu intenție o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, banii de cauțiune îi sunt retrași, iar instanţa de judecată poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Lui Dan Adamescu i se pot restitui banii depuși la Trezorerie cu titlu de cauțiune după soluționarea procesului prin netrimitere în judecată sau după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta a fost depusă.

De ce e acuzat Adamescu

Omul de afaceri e acuzat că a administrat defectuos societatea Astra Asigurări, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea altor firme din grupul de societăți pe care îl deține. „În perioada 2011 — 2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor”, spun procurorii.

În urma acestor acțiuni, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, prejudiciul cauzat societății fiind de 795.387.999 de lei. Societatea a fost păgubită ca urmare a faptului că Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi de peste 100 de milioane de lei societăților afiliate, bani care nu au fost restituiți. Împrumuturile au fost acordate fără ca decidentul să manifeste vreun interes în evaluarea riscului de credit și fără să ia măsuri prudențiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare necesare desfășurării activității autorizate a societății Astra, scrie agerpres.ro.

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net