De ce evită românii apa minerală, deși avem cele mai multe izvoare

Ultima actualizare:
Radu Dumitru, directorul general al SNAM (Foto: Agerpres)
Radu Dumitru, directorul general al SNAM (Foto: Agerpres)

Românii sunt printre ultimii europeni la consumul de apă minerală îmbuteliată, în ciuda faptului că țara noastră deține cele mai mari rezerve și izvoare dintre țările Uniunii Europene. Specialiștii spun că rezervele țării nostre acoperă circa 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Iată care sunt motivele pentru care românii se feresc de apa minerală și cum poate deveni țara noastră cel mai mare exportator din Europa.

Directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), Radu Dumitru, spune că explicația pentru consumul scăzut de ape minierale manifestat de români se găsește în prețul exagerat de mare pe care îl practică firmele care îmbuteliază. Acesta spune că apa minerală e cumpărată de aceștia cu 4 bani litrul, dar ajunge să fie vândută cu circa 1,5 lei litrul, conform Agerpres. Dumitru e de părere că discrepanța este prea mare, iar consumatorul nu e stimulat să consume. În tot acest timp, România deține cele mai mari rezerve de ape minerale din Europa. Conform lui Radu Dumitru, „România poate asigura apa minerală necesară țărilor din Europa timp de 25 de ani continuu. Rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, în condițiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Din cantitatea disponibilă în România se extrage cam 70%”, a declarat acesta pentru sursa citată.


    Radu Dumitru, directorul general al SNAM (Foto: Agerpres)
Radu Dumitru, directorul general al SNAM (Foto: Agerpres)

Fiind lider în producția de apă pe continental european, statul român negociază la sânge cu un fond de investiții din Liban, care vrea să importe o cantitate mare de apă minerală. Însă, și alte state arabe, care au mare nevoie de apă, sunt interesate să cumpere de la noi această resursă vitală. „România are un mare potențial de export. În prezent sunt câteva companii care îmbuteliază apă minerală, care și exportă. Volumul la export se situează undeva la 3-4% din volumul de vânzări, care ar însemna aproximativ 2 milioane de metri cubi de apă, foarte puțin comparativ cu cât se vinde la nivel național”, a explicat acesta.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net