De ce ar fi aspirina bună pentru bolnavii de COVID. Specialiștii spun că ar putea reduce riscul de deces, însă mai trebuie făcute studii

Ultima actualizare:

    Acest medicament ar putea ajuta pacienții COVIDFOTO: Unsplash.com
Acest medicament ar putea ajuta pacienții COVIDFOTO: Unsplash.com

Un studiu recent relevă faptul că pacienții spitalizați cu COVID-19 care luau zilnic o doză mică de aspirină pentru a se proteja împotriva bolilor cardiovasculare au prezentat un risc semnificativ mai mic de complicații și deces, spre deosebire de cei care nu luau acest medicament.

Concluziile studiului în Anesthesia and Analgesia și citat de DC Medical sunt foarte încurajatoare datorită faptului că utilizarea aspirinei a fost asociată cu o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital din cauza COVID-19.

Cei care iau aspirină au șanse mai mari de supraviețuire

Cercetările arată că persoanele care iau aspirină sunt mai puțin susceptibile de a fi internate la ATI sau să necesite conectare la un ventilator mecanic iar șansele de supraviețuire au fost mult mai mari decât în cazul celor care nu iau aspirină.

Utilizarea aspirinei a fost asociată cu o reducere de 44% a riscului de a fi pus la un ventilator mecanic, o scădere cu 43% a riscului de admitere în ATI și - cel mai important - o scădere cu 47% a riscului de a muri în spital comparativ cu cei care nu luau aspirină. Pacienții din grupul cu aspirină nu au înregistrat o creștere semnificativă a evenimentelor adverse, cum ar fi sângerări majore în timpul internării.

"Aceasta este o constatare extrem de importantă care trebuie confirmată printr-un studiu clinic randomizat", a declarat liderul studiului, profesor asistent Jonathan Chow. In cazul in care constatarea noastră este confirmată, aceasta ar face aspirina primul medicament disponibil pe scară largă, fără prescripție medicală datorită căruia putem reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19”

„Credem că efectele de diluare a sângelui datorat aspirinei oferă beneficii pentru pacienții cu COVID-19 prin prevenirea formării de microtromboze ”, a declarat co-autorul studiului, profesor asociat Michael Mazzeffi.

Aspirina  este folosită ca   calmant al durerii de mai bine de 100 de ani. Din anii 1970, a fost folosit și pentru prevenirea și  gestionarea bolilor de inimă  și a  accidentului vascular cerebral .

Citește și:

Complicaţiile care apar când aspirina este luată în exces

Tot ce trebuie să ştim despre aspirină

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net