Darius Vâlcov pus sub control judiciar în al treilea dosar

Ultima actualizare:

    Darius Vâlcov a săvârșit faptele expuse de DNA, pe vremea când era primarul orașului Slatina
Darius Vâlcov a săvârșit faptele expuse de DNA, pe vremea când era primarul orașului Slatina

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Darius Vâlcov, într-un al treilea dosar, anunță Agerpres.

Fostul primar al orașului Slatina este acuzat de luare de mită (două infracțiuni) și trafic de influență.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă de procurorii anticorupție începând de luni, până la data de 14 ianuarie 2016.

Potrivit DNA, Vâlcov, în calitate de primar, a pretins un procent de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri (denunțător în cauză) de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior.

DNA precizează că acesta, în perioada 21 ianuarie-13 iunie 2013, a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, peste 2,1 milioane lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

„Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. În aceeași manieră a procedat inculpatul și în cazul unui alt contract încheiat de instituția publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al orașului Slatina, prețul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA”, se spune într-un comunicat al DNA.

Procurorii susțin că, în iunie 2012, Vâlcov a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă și efectuarea la timp a plăților, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane 450.000 lei.

În 23 iulie 2014, între SC Compania de Apă Olt SA și aceeași firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Continuarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată în aglomerările Potcoava și Scornicești", prețul licitat contractat fiind de 17 milioane lei fără TVA.

„Ulterior, la 27 august 2014, înainte de data emiterii primei facturi către SC Compania de Apă Olt SA, administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiați ai inculpatului Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăților aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procent de 10%), pretinsă, urma să îi fie remisă inculpatului după primirea de către societate a unui „avans mai mare pentru lucrările effectuate”, el urmând să depună diligențele necesare în acest sens", au reținut anchetatorii.

Ulterior, au constatat procurorii, în septembrie și decembrie 2014, fostul ministru al Finanțelor a primit, în două tranșe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma pretinsă inițial.

DNA menționează că suma totală primită de Vâlcov în urma săvârșirii celor trei infracțiuni de corupție se ridică la aproape 4,3 milioane lei.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deține în Slatina) și asupra unei sume de bani existente în contul unei societăți pe care Vâlcov o controla prin interpuși.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net