Darius Vâlcov, audiat la Instanța Supremă. I s-a făcut rău în sala de judecată

Ultima actualizare:

    Darius Vâlcov la Înalta Curte de Casație și Justiție. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Darius Vâlcov la Înalta Curte de Casație și Justiție. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Fostul ministru al finanțelor în Guvernul Ponta, Darius Vâlcov, a fost audiat în această dimineață la Instanța Supremă în dosarul de trafic de influență și spălare de bani, deschis în mai 2015. Vâlcov, care a întocmit celebrul raport de evaluare a activității Guvernului Grindeanu, a cerut să părăsească sala de judecată, fiindcă i s-a făcut rău.

Vâlcov a fost audiat din nou în dosarul de trafic de influență și spălare de bani, pentru care a fost trimis în judecată în mai 2015. Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe. 

La termenul de luni, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, Vâlcov a stat doar câteva minute. El a cerut, prin avocatul său, să fie lăsat să plece fiindcă se simte rău, informează news.ro.

Problemele dni instanță i se trag lui Vâlcov încă din 2009, pe când era primar al municipiului Slatina. Atunci a fost contactat de omul de afaceri Theodor Berna, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul acestor favoruri, Vâlcov urma să primească 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări, spus procurorii.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei.

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei. 

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme, notează news.ro.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă, potrivit DNA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net