Dacian Cioloş a retras-o pe Cristina Guseth de la Justiţie

Ultima actualizare:
Andrei Baciu a fost retras de pe lista Guvernului după ce au apărut poze cu el în lenjerie intimă
Andrei Baciu a fost retras de pe lista Guvernului după ce au apărut poze cu el în lenjerie intimă

Premierul desemnat Dacian Cioloş a decis să o retragă pe Cristian Guseth de la Ministerul Justiţiei, după ce acesta a avut o prestaţie slabă în timpul şedinţei Comisiei de Avizare a Guvernului.

Luni (16 noiembrie) au fost organizate şedinţele pentru avizarea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş. Cristina Guseth (56 de ani), preşedintele ONG-ului Freedom House, a generat controverse după ce a avut o prestaţie slabă în timpul interviului, iar mulţi oameni au fost nemulţumiţi de răspunsurile date de aceasta la întrebările adresate de către membrii Comisiei. 

În plus, voci din domeniul justiţiei au criticat alegerea lui Guseth pentru Ministrul Justiţiei pentru că aceasta nu are studii de specialitate. Guseth a primit însă aviz pozitiv din partea Comisiei.

În noapte de luni spre marţi (16 spre 17 noiembrie), Dacian Cioloş a anunţat că o retrage pe Guseth de pe lista Guvernului. El a precizat, pe pagina sa de Facebook, că va înainta o propunere marţi dimineaţa.

"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere", a fost mesajul lui Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Guseth s-a blocat în faţa Comisiei

Cristina Guseth a fost audiată luni în comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Timp de aproximativ două ore, juriştii din Senat şi din Camera Deputaţilor au lansat un tir de întrebări la care Guseth n-a făcut faţă, conform adevarul.ro. Venind din fruntea unui ONG (FreedomHouse) care s-a luptat pentru implementarea statului de drept în România, dar fără a avea studii de drept, Cristian Guseth s-a încurcat în momentul în care aleşii au întrebat-o cum vede imunitatea parlamentară.  "Cum doriţi să revizuiţi sistemul de imunităţi? La ce instituţii publice vă referiţi? Instituţia prezidenţială face parte din acest sistem de imunităţi?", a fost una dintre întrebările care au blocat-o pe Cristina Guseth.  

"Sunt mai multe incompatibilităţi", a răspuns Guseth, dupa care s-a blocat. Din sala s-a auzit imediat: "imunităţi".  Senatorul PSD Serban Nicolae i-a spus că nu cunoaşte Constitutia României. "Am citit Constituţia, dar a o citi nu înseamnă a o şti", s-a scuzat, neinspirat, Cristina Guseth. La final, Guseth a recunoscut că a fost "o umilinţă, o experienţă foarte dură şi grea".

Andrei Baciu, ministrul de cinci ore


    Andrei Baciu a fost retras de pe lista Guvernului după ce au apărut poze cu el în lenjerie intimăfoto: adevarul.ro
Andrei Baciu a fost retras de pe lista Guvernului după ce au apărut poze cu el în lenjerie intimăfoto: adevarul.ro

Cristina Guseth nu este prima propunere retrasă de Cioloş. Premierul desemnat l-a retras pe Andrei Baciu, un medic chirurug rezident de 29 de ani, după ce în mediul online au apărut poze cu acesta de pe vremea când era model şi poza în lenjerie intimă. Andrei Baciu fusese propus la Ministerul Sănătăţii duminică (15 noiembrie), dar a fost înlocuit după doar cinci ore cu Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Premierul desemnat Dacian Cioloș susține că a aflat după ce l-a nominalizat pe Andrei Baciu că acesta este medic rezident și că a decis să-și retragă propunerea deoarece nu a vrut să „păteze imaginea și integritatea acestui guvern.

„Sunt niște lucruri pe care dânsul din păcate nu mi le-a spus dincolo de calități, competențe și idei", a declarat Dacian Cioloș.

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net