«Dacă tot e gratis, mergem la munte»

Ultima actualizare:

    Tinerii din imagine au plecat ieri la BuşteniFoto: Florin Şuler
Tinerii din imagine au plecat ieri la BuşteniFoto: Florin Şuler

Cine vrea să plece cu trenul la sfârşit de săptămână, e bine să-şi rezerve biletele din timp. Garniturile sunt pline ochi de studenţi. Circulă gratis şi profită din plin de acest avantaj. Tot tineretul s-a strâns ieri dimineaţă în Gara de Nord, din Capitală.

”Cenuşăreasa” transporturilor a reînviat. CFR s-a întors în urmă cu 30-40 de ani, pe când garniturile porneau la drum înţesate de călători. Puţini români aveau maşini pe atunci, microbuze nu existau, astfel că trenul era singurul mijloc de transport care făcea legătura între marile oraşe. 


    La ora 9.00 erau cozi la casele de bileteFoto: Florin Şuler
La ora 9.00 erau cozi la casele de bileteFoto: Florin Şuler

După Revoluţie, însă, puţini au mai urcat în el. De multe ori pleca gol, aşa că vagonele s-au împuţinat. Până la 1 februarie 2016, când guvernul le-a permis studenţilor să circule gratis, indiferent de rută. Şi cum tinerii se uită la orice bănuţ, au primit ”pomana” cu ambele mâini. ”Ne bucurăm teribil că nu mai dăm bani. Până acasă, la Bacău, plăteam 50 de lei pe un drum”, ne-a spus Anca. 


    Pe peroane era  aglomeraţie
Pe peroane era aglomeraţie

Iubitul ei, Adrian, pleca cu microbuzul până la Turnu Măgurele şi dădea 35 de lei. Dar acum au ales să facă o plimbare până la Sibiu. ”Dacă e gratis, mergem la munte”, se aud câţiva tineri aflaţi deja în compartiment. 

Roberto, însă, a avut ghinion. A vrut să meargă acasă, la Piteşti, cu trenul de 9.30, însă nu a mai prins loc nici în picioare. Săgeata albastră era plină, iar bilete fără loc se dau în limita a 25%  din capacitate.


    Emil, Maria,  Valentin şi Iustin  au primit bilete  gratuite până la  Sibiu, pe baza  legitimaţiei  de studentFoto: Florin Şuler
Emil, Maria, Valentin şi Iustin au primit bilete gratuite până la Sibiu, pe baza legitimaţiei de studentFoto: Florin Şuler

CFR-iştii spun că aşa ceva nu au mai întâlnit de pe vremea lui Ceauşescu şi se bucură că nu mai pornesc la drum cu compartimentele pustii. ”În primele 20 de zile ale lunii februarie, numărul pasagerilor a crescut cu 20%. Pentru studenţi au fost eliberate peste 240.000 de bilete gratuit şi 3.000 de abonamente lunare, a căror valoare de decont e de 10,8 milione de lei. Banii sunt decontaţi de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor”, ne-a declarat Alina Prescu, purtător de cuvânt la CFR Călători, care a ţinut să precizeze că în weekend se circulă la capacitate maximă, deşi vagoanele sunt suplimentate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Halep jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net