"Dacă mâine s-ar întâmpla un nou Colectiv, România este aproape la fel de nepregătită"

Ultima actualizare:

    Sistemul medical nu a fost și nu este pregătit pentru o tragedie de tipul celei petrecute la ColectivFoto: arhivă Click!
Sistemul medical nu a fost și nu este pregătit pentru o tragedie de tipul celei petrecute la ColectivFoto: arhivă Click!

Tragedia de acum un an, din Colectiv, a lăsat nu numai 64 de familii îndoliate și sute de persoane rănite, dar și zeci de mii de oameni care au cerut o schimbare și milioane de oameni care au sperat-o. O schimbare în sistemul medical, în cel guvernamental, în societate per total.

Din păcate, la un an de la promisiuni și dorințe, nu s-a întâmplat mai nimic. Recunoaște acest lucru și Dragoș Zamfirescu, președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România (ACPR), care oferă un diagnostic sumbru asupra situației din România. Acesta a spus sincer și tranșant: "La un an după Colectiv, la nivel real, puține lucruri s-au schimbat semnificativ. Dacă mâine s-ar întâmpla un nou Colectiv, România este aproape  la fel de nepregătită. Singura soluție in eventualitatea unui incendiu cu multe victime grave rămâne tot transferul pacienților în străinătate și asta cât mai repede posibil le permite stare generală".


    Dragoș Zamfirescu, președintele ACPRFoto: ACPR
Dragoș Zamfirescu, președintele ACPRFoto: ACPR

Situația este cu adevărat dramatică la nivelul spitalelor din toată țara: rata de mortalitate a persoanelor arse nu s-a îmbunătățit, iar medicii, anesteziștii și asistentele care ar trebui să se ocupe exclusiv de pacienții cu arsuri nu pot avea toată atenția asupra acestui tip de victime, din cauza unei crize de personal. "După criteriile profesionale internaționale, raportate la numărul de locuitori, România ar trebui să dispună de 120 de paturi pentru tratarea arșilor în centre de arsuri. Numărul real actual este 0 (în cel mai bun caz 6, dacă se includ paturile de la Clinica Floreasca). În minus, Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arși este închisă, se mai arată în comunicarea celor de la ACPR, care subliniază și că sistemul prin care pacienţii cu arsuri de peste 20-25 la sută suprafaţă corporală sunt transferaţi la Bucureşti, deşi există clinci în ţară care au condiţii de tratamente, a dus la suprasolicitarea clinicilor din Capitală.

Din punctul de vedere al ACPR, soluția ideală este reprezentată de înființarea cât mai rapidă a cel puțin unui centru specializat pentru arși care să respecte toate criteriile internaționale sau măcar dotarea și folosirea mai eficientă a secțiilor de arși existente și introducerea și respectarea protocoalelor internaționale care prevăd explicit modul și criteriile după care se procedează, de la transportul internațional al arșilor în condiții de dezastre până la protocoalele medicale europene de tratare a arsurilor, a încheiat Dreagoș Zamfirescu, președintele ACPR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net