«Dacă ascundeţi porci într-un papuc nu vă controlează nimeni»

Ultima actualizare:

    Peste 230.000 de porci bolnavi au fost sacrificaţi de veterinari
Peste 230.000 de porci bolnavi au fost sacrificaţi de veterinari

Pesta porcină este în floare! Virusul mortal a afectat porcii din peste un sfert de ţară. Cu toate acestea, crescătorii din judeţele cu focare sunt inconştienţi şi vând animalele pe site-urile de anunţuri. În tot acest timp, autorităţile asistă neputincioase la fenomenul periculos.

Disperarea că şi-ar putea pierde banii băgaţi în porci îi impinge pe ţărani să facă gesturi necugetate. Site-urile de anunţuri de pe Internet sunt pline cu godaci scoşi la vânzare. Unii vor să scape de scroafă cu tot cu purcei. Ca să fie siguri că vor avea mulţi cumpărători, aceştia îi dau pe nimic. Spre exemplu, kilogramul de carne se vinde cu 8-9 lei, iar scroafa, care cântăreşte 150 kg,  cu cinci purcei de 6 săptămâni, cu 2.000 de lei negociabil. Asta în condiţiile în care în magazine pulpa de porc o găsim între 16 şi 20 lei/kg. 

Ofertele vin din toată ţara, inclusiv din judeţele afectate de pestă porcină. Pe OLX au fost încărcate joi anunţuri din Satu Mare, locul pe unde a intrat din Ucraina pesta porcină africană în ţara noastră. Aici au fost depistate nenumărate focare, din 2017 şi până în prezent. Veterinarii au făcut dezinfecţii riguroase şi au interzis accesul persoanelor străine în gospodăriile din localitate. 

Ofertele vin şi din Constanţa, Ilfov, dar şi din Giurgiu, tot zone cu probleme. ”Este adevărat că la 30 km de satul meu au fost depistate focare în curţi, dar porcii mei sunt sănătoşi. Puteţi să veniţi să-i luaţi cu o maşină mai mare. Dacă-i ascundeţi într-un papuc nu vă controlează nimeni! Unchiul meu circulă zilnic şi nu l-a oprit nimeni, nu sunt filtre”, ne-a asigurat un crescător din satul Oinacu. Vinde 13 purcei a câte 300 de lei bucata şi se jură că sunt hrăniţi natural. 

Un abator de la Ploieşti aduce porci din toată ţara şi îi vinde cu 12 lei/kg, în carcase. ”Dăm cel puţin jumătate de porc. Sunt aduşi din zona liberă, adică din locuri fără pestă. Şi staţi liniştită că virusul nu face rău la om. Dacă fierbeţi sau prăjiţi carnea, pesta se duce. Doar să nu congelaţi carnea, aşa virusul rămâne şi şase ani”, ne-a asigurat reprezentanta abatorului deschis chiar lângă Direcţia de Sănătate Publică. Organele se dau la preţuri cuprinse între 2,5 lei kg şi 7,5 lei kg. 

12 judeţe sunt afectate de pesta porcină

Nu mai puţin de 12 judeţe din ţară sunt afectate de pesta porcină. Este vorba despre Satu-Mare, Sălaj Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu. Mai exact, sunt afectate 207  localităţi, cu un număr total de 898 de focare, anunţă ANSVSA. Până acum, au fost sacrificaţi de autorităţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală. În schimbul animalelor luate din bătătură, statul le achită crescătorilor despăgubiri.

Valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane lei. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Ea a fost confirmată pentru prima dată în România pe 31 iulie 2017.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net