Cum votează persoanele aflate în carantină sau izolare. Anunțul ministrului Nelu Tataru

Ultima actualizare:

    Urna mobilă poate fi cerută atât de bolnavii din spitale, cât și de cei carantinați sau izolați din cauza coronavirusuluiFoto: Digi24
Urna mobilă poate fi cerută atât de bolnavii din spitale, cât și de cei carantinați sau izolați din cauza coronavirusuluiFoto: Digi24

Pe 6 decembrie românii își aleg viitorii parlamentari. Însă, mulți se află în carantinare sau izolare la domiciliu, din cauza Covid-19. Iată cum votează aceste persoane! Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Alegerile parlamentare 2020 au loc dumnică, 6 decembrie, când sunt așteptate la urne 18.981.972 de persoane. Dar chiar dacă și-ar dori să-și exprime opțiunea politică, multe dintre ele nu vor putea ieși din casă.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în acest moment, 45.863 de români sunt infectate cu coronavirus și sunt izolate la domiciliu, iar 12.186 se află în carantină instituționalizată.

De asemenea, 65.772 sunt carantinați la domiciliu, fiind contact direct, iar alți 63 în carantină instituționalizată. Vorbim despre persoane care nu se vor putea deplasa la secția de votare.

Cum votează persoanele aflate în carantină sau izolare?

”Stimați concetățeni, cu ocazia alegerilor parlamentare organizate în data de 6 decembrie 2020, alegătorii care se află în carantină sau izolare, prin decizia direcției de sănătate publică, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale mobile. În acest sens, alegătorii trebuie să depună o cerere la biroul electoral al secției de votare, prin intermediul unei persoane. Cu stimă, Nelu Tătaru Ministrul Sănătății”.

Mesajul a fost trimis prin SMS către toate persoanele carantinate sau izolate.

Actele necesare pentru urna mobilă

Dacă este în carantină, alegătorul trebuie să depună o cerere pentru urna specială însoțită de copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Dacă cetăţeanul cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:

  • bietul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nuli s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Cum se depun cererile pentru votul de acasă

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile de mai sus pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile pentru urna specială şi copiile actelor necesare, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Cum se solicită urna mobilă în alte cazuri de boală sau invaliditate

În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, între data intrării în vigoare a acestei decizii şi 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/alegeri-parlamentare-2020-calendar-principalele-repere

https://www.click.ro/news/national/copiii-politicienilor-care-vor-parlament-fiul-lui-piedone-candideaza-din-partea-psd

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net