Cum va fi vremea la începutul primăverii. Ploi în martie, frig în aprilie

ploaiesivant-1439984568.jpg

furtuna Bucuresti, avertizare furtuna Bucuresti, adevaruri care enerveaza, adevaruri care dor, adevarul despre furtuna
Meteorologii anunță o primăvară ploioasă
foto: arhiva Click!

După câteva zile cu temperaturi mai ridicate decât ar fi fost normal în această perioadă a anului, se întorc ninsorile și valorile negative. Vremea se schimbă radical de duminică, ninsorile şi lapoviţa cuprinzând cea mai mare parte din ţară, iar temperaturile vor scădea brusc până la limita gerului săptămâna viitoare.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), săptămâna viitoare, vremea va fi în general închisă. Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare la deal şi la munte, în nord-est şi mixte, local, în restul teritoriului. Vor fi condiţii de polei. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 şi 8 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade.

Începutul primăverii vine cu valori termice peste medie, dar cu precipitaţii care vor fi peste cele normale în această perioadă.

În martie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste norma climatologică în sudul şi sud-estul ţării şi va fi apropiată de normă în restul teritoriului. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -1 şi 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Crişana şi Oltenia, şi vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius. Media multianuală lunară pentru luna martie, conform măsurătorilor, este de 3,5 grade Celsius.

Precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării în prima lună calendaristică de primăvară. Media climatologică pentru luna martie este stabilită la 38,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (59 l/mp), Crişana şi Transilvania (până la 54 l/mp), Banat (până la 53 l/mp). În Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 17 şi 39 l/mp, iar în Moldova între 24 şi 36 l/mp.

Potrivit ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în sudul, sud-estul şi local în vestul ţării şi se vor situa sub mediile climatologice în celelalte regiuni. Media valorilor termice pentru luna aprilie se situează la 9,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 şi 11 grade Celsius, în Transilvania, Moldova, Crişana, Maramureş şi Dobrogea, iar în Muntenia, Oltenia şi Banat, şi între 8 şi 12 grade Celsius. Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor avea, în general, o tendinţă spre excedent, faţă de cele stabilite prin măsurători la 51,3 l/mp.

În zona Banatului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 78 l/mp, în Oltenia la 75 l/mp, în Transilvania până la 70 l/mp, iar în Crişana, de până la 69 l/mp. Totodată, în Moldova cantităţile de precipitaţii sunt estimate între 38 şi 57 l/mp, iar în Dobrogea între 14 şi 40 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
 

loading...
Loading...

Citește și