Cum sunt testate vaccinurile în ceea ce privește siguranța și cum de a apărut atât de repede serul anti Covid-19

Ultima actualizare:

    Experții testează mai întâi în laborator siguranța și eficacitatea unui potențial vaccinFoto: Digi24
Experții testează mai întâi în laborator siguranța și eficacitatea unui potențial vaccinFoto: Digi24

Multă lume se teme să se vaccineze anti Covid-19. Se întreabă cât de sigur este și dacă ar putea să le afecteze sănătate pe tremen mediu și lung. Cei de la Organizația Mondială a Sănătății explică cum sunt testate injecțiile în ceea ce privește siguranța.

Încă de la declanșarea pandemiei, oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea unuia sau mai multor vaccinuri împotriva noului coronavirus.

Protecția populației împotriva bolii cauzate de Covid-19 este principala cauză pentru care luptă cercetătorii. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății explică faptul că vaccinurile reduc riscul contractării unei boli, lucrând cu sistemul imunitar al corpului pentru a crește protecția.

De zeci de ani oamenii de știință creează vaccinuri sigure, care au eradica fel de fel de boli.  

Testarea în laborator și studiile clinice ale vaccinurilor

  • Experții testează mai întâi în laborator siguranța și eficacitatea unui potențial vaccin;
  • Vaccinurile promițătoare intră în studii clinice, în cadrul cărora oamenii se oferă voluntar să le testeze;
  • Studiile clinice au trei faze. În faza trei, vaccinurile sunt testate de mii de voluntari diferinți din mai multe țări:
  • Studiile clinice testează în mod riguros pentru a se asigura siguranța și eficacitatea. Standardul privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor este extrem de ridicat;
  • Oamenii de știință au venit în întâmpinarea nevoii urgente de vaccinuri împotriva Covid-19 și au realizat simultan unele etape din proces. Asta nu înseamnă că procesul a fost mai puțin sigur.

Aprobarea vaccinurilor

  • Medicii experți și oamenii de știință examinează datele din studiile clinice penatru hotărî dacă să aprobe un vaccin într-o țară;
  • Într-o țară pot fi aprobate mai multe vaccinuri, iar unele dintre ele ar putea fi aprobate pentru anumite grupuri de persoane mai întâi. Medicul se poate asigura că vei primi vaccinul potrivit pentru tine;
  • După e un vaccin este aprobat, oamenii de știință monitorizeză în continuare sigurața acestuia.

Cum a apărut atât de repede vaccinul anti Covid-19

Vaccinurile impotriva infecției Coviid-19 au fost dezvoltate ca urmare a urgenței de sănătate publică reprezentate de pandemie.

Astfel, într-un timp foarte scurt, au fost mobilizate numeroase resurse: capacitate de cercetare crescută în contextul tehnologiilor deja existente, finanțare publică și privată, evaluare prioritară la nivelul organismelor de autorizare (de ex. Agenția Europeană a Medicamentului).

Prevalența mare a virusului în comunitate și înrolările masive în studiile clinice au asigurat o testare corespunzătoare și posibilitatea de a calcula eficacitatea primului vaccin anti Covid-19.

În plus, multe companii producatoare și-au asumat riscul producerii unor cantități mari de vaccin, chiar înainte ca el să fie autorizat, tocmai pentru a putea asigura disponibilitatea acestuia în cazul unei evaluări favorabile.

Ce vaccinuri există pe piață în acest moment

La ora actuală, în Uniunea Europeana, există două vaccinuri autorizate și recomandate pentru a prevenicornavirusul.

Este vorba despre cel produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume.

Citește și: 

Vaccinare anti Covid-19: ”La sfârşitul primei săptămâni din februarie, vom fi cu stocul la zero”

Clujeanul care s-a vaccinat la 105 ani a fost erou în al Doilea Război Mondial

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net