Cum stăm în fața calculatorului, ca să nu ne îmbolnăvim

Ultima actualizare:

    Durerile de spate apar după ore în șir de stat în fața calculatorului
Durerile de spate apar după ore în șir de stat în fața calculatorului

Uităm să ne ridicăm cu orele din fața calculatorului și nu ținem cont nicio clipă de ce înseamnă poziție corectă la birou, iar seara, ne plângem de dureri de spate și nu numai. Medicul Iulia Belc spune că această „patologie de calculator”, care poate varia de la spondiloză, la hernie de disc, este din ce mai des întâlnită la persoane tot mai tinere. Și asta, din cauza locurilor muncă în care oamenii sunt nevoiți să stea timp îndelungat, uneori mai mult de opt-nouă ore, în fața unui computer.

Nu întotdeauna, poziția pe care o adoptăm, ergonomia scaunului și așezarea calculatorului sunt optime. De aceea, de foarte multe ori, se stă cu trunchiul întors, rotat sau la o distanță mult prea mare față de ecranul calculatorului.

„Aceste lucruri provoacă proiecția anterioară a cefei, adică ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are brațe și cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor”, explică dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie la Bio Ortoclinic.

Conform specialistului, toate aceste poziții vicioase pot aduce multă suferință la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei lombare.

Iată câteva din regulile pe care trebuie să le respecte cei care muncesc toată ziua la birou!

1. Scaunul trebuie să aibă spătar înalt și drept, dar și brațe, pentru a avea pe ce să sprijinim coatele la nivelul de înălțime al tastaturii.

2. Distanța față de desktop trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț.

3. Este foarte important ca picioarele să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială pentru acest lucru sau realizată, de exemplu, din câteva topuri de hârtie.

4. Această poziție de lucru trebuie întreruptă prin pauze succesive, la interval de 45-50 de minute, în care să încercăm să ne mișcăm și chiar să facem câteva exerciții de întindere pentru coloana cervicală și pentru cea lombară, precum și pentru restabilirea circulației optime la nivelul picioarelor (mișcări de pedalare și de rotație la nivelul gleznelor, scuturări ușoare etc.).

Ce riscuri presupune munca la calculator?

„Persoanele care stau foarte mult la birou, în poziție șezândă, se pot confrunta cu mai multe probleme de sănătate”, avertizează dr. Iulia Belc.

- Se perturbă circulația de întoarcere, circulația venoasă și seara apar edemele, la nivelul picioarelor.

- Și ochii au de suferit din cauza timpului prea lung petrecut la calculator. Devin roșii, obosiți, dau senzație de usturime sau de arsură. Pentru a evita aceste efecte, chiar și atunci când nu avem nevoie de corecție de vedere e indicat să purtăm ochelari cu lentile antireflex și să folosim picături pentru ochi.

- Pot apărea tulburări de somn, de memorie, de concentrare și chiar irascibilitate.

„Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană facem un consult medical pentru o evaluare corectă și, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică și a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în fața calculatorului”, subliniază dr. Belc.

Aceasta mai spune că ar fi ideal să asociem toate aceste lucruri cu sport sau câteva ore de mișcare, măcar în weekend, dacă în cursul săptămânii nu sunt posibile plimbările pe jos sau cu bicicleta, înotul sau exercițiile de sală.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net