Cum scapi de „portărei” dacă nu mai poți plăti creditul

Ultima actualizare:

    Clienții băncilor ar putea scăpa mai ieftin în urma acestui proiect. Băncile și-ar recupera și ele mare parte din credite
Clienții băncilor ar putea scăpa mai ieftin în urma acestui proiect. Băncile și-ar recupera și ele mare parte din credite

Un grup de parlamentari români a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care, cel puțin teoretic, vine în ajutorul românilor care nu-și mai pot plăti creditele ipotecare. Conform legilor în vigoare, datornicii sunt executați silit, prin confiscarea proprietății ipotecate, însă sunt obligați să plătească și diferența dintre valoarea creditului și cea a bunului ipotecat. Iată ce propun parlamentarii.

Sfătuiți de avocați, parlamentarii români au cerut discutarea unui proiect care prevede împărțirea riscului între bancă și client. Documentul depus la Cameră prevede ca băncile să se mulțumească cu proprietățile ipotecate de clienții lor, chiar dacă valoarea lor nu acoperă creditul. Pe scurt, asta înseamnă că un român care nu mai face față ratelor își cedează proprietatea sau bunul ipotecat și a scăpat de orice datorie față de bancă.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatori, spune că astfel şi banca are de câştigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece imobilul ipotecat se introduce rapid în circuitul civil şi există posibilitatea ca banca să-şi recupereze banii rapid.

Când o persoană fizică nu-şi mai poate plăti un credit pentru care şi-a ipotecat imobilul, anunţă banca şi apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit”, a spus Zamfir, citat de Mediafax. El a adăugat că „toată lumea este câştigată”.

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ţinut cont de directivele europene în domeniu. „Este o lege din domeniul protecţiei consumatorului aflat în situaţia de supraîndatorare şi se înscrie în trendul directivelor UE”, a spus Piperea. El a precizat că băncile ar avea numai de câștigat în urma acestui proiect, fiindcă astfel ar putea recupera o sumă considerabilă din creditele datorate de clienți.

În prezent, băncile din România au dificultăți în recuperarea sumelor împrumutate clienților (credite neperformante), motiv pentru care ajung să vândă aceste credite firmelor specializate în recuperare, cu pierderi de până la 90%. Recent, cea mai mare bancă din România, BCR, a scos la vânzare credite neperformante de 3,6 miliarde de euro, pe care speră să obțină măcar 400 de milioane de euro. Dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%, spune avocatul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net