Cum să-ţi faci o vacanţă de vis prin nordul ţării

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Încă nu te-ai hotărât unde vei pleca în vacanţă în această vară? Îţi dăm noi o sugestie. Ce-ar fi ca, în acest an, să renunţi la clasica plajă din Grecia, la sejururile all inclusive din Antalya şi să explorezi meleagurile autohtone?! În definitiv, avem o ţară frumoasă. Ai văzut Maramureşul şi Bucovina? Sunt o combinaţie de peisaje superbe, case şi mănăstiri cu o arhitectură impresionantă, tradiţie, mâncare bună, oameni ospitalieri. Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului, ne propune un traseu de 7 zile prin cele mai frumoase locuri din nordul ţării.

Ziua 1. Primul popas: Mănăstirea Agapia din Varatec (la 12 km de Târgu Neamţ). Este cea mai mare mănăstire ortodoxă de măicuţe din România, aici fiind peste 400 de maici. A fost fondată în 1785 şi este un loc plin de flori, de verdeaţă, în care îţi poţi găsi, pentru o clipă, liniştea. În aceeaşi zi pleci spre Gura Humorului. Drumul e bun, faci aproximativ o oră până la destinaţie. Te poţi caza în zonă şi, în aceeaşi zi, să vezi mănăstirile Voroneţ şi Gura Humorului. „Nu rata bucătăria tradiţională din Bucovina”, ne aduce aminte Bogdan Tomoiagă. Scrajele (cartofi feliaţi, prăjiţi pe plită încinsă), cobza de păstrăv afumat (peşte ţinut în baiţ, apoi afumat cu o tehnică specială), ciulamaua de gălbiori, plăcintele poale-n brâu, afinata sau balmoşul de Bucovina (o mâncare ciobănească din caş dulce de oaie, fiert în lapte cu smântână şi mălai) sunt bunătăţi pe care trebuie să le guşti odată ajuns pe aceste meleaguri. 


    Mănăstirea Voroneţ
Mănăstirea Voroneţ

Ziua 2. Dis de dimineaţă, cu voie bună după un mic dejun copios, urcă-te în maşină şi porneşte spre Câmpulung Moldovenesc. Vei putea vedea Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Suceviţa şi Mănăstirea Putna. Bucură-te de linişte, frumos şi, de ce nu, rugăciune. Seara o vei petrece la una din pensiunile din zonă, iar a treia zi continui expediţia.


    Lacul Colibiţa
Lacul Colibiţa

Ziua 3. Ia-ţi bagajul în spinare şi îndreaptă-te spre Vatra Dornei, prin Pasul Tihuţa. Te poţi opri să mănânci la prânz la o terasă în natură (Hotel Castel Dracula), apoi îţi vei continua drumul spre lacul Colibiţa. Ziua aceasta e una mai lejeră, ai peisaje superbe de admirat şi o mulţime de poze de făcut. Doar relaxează-te!

simeon stalpnicul png

Ziua 4. Încă din zorii zilei urcă-te în maşină şi porneşte spre Borşa (prin Bistriţa, Salva, Săcel, Moisei). Drumul durează circa 3 ore şi nu e mereu lin şi uşor. Pe DN 18 sunt lucrări de reabilitare, se circulă greu şi ai de mers pe el circa 30 km. Dar răbdare, eşti în vacanţă! Nu rata Cascada Cailor din Staţiunea Borşa (se poate merge pe jos pe un traseu amenajat) şi în aceeaşi zi poţi urca până la Schitul Pietroasa (se poate ajunge  cu maşina).


    Schitul  Pietroasa
Schitul Pietroasa

Ziua 5. Un drum cu mocăniţa pe Valea Vaserului şi explorarea frumuseţilor naturale oferite de minunatul Vişeu de Sus fac din ziua a cincea a vacanţei tale una de neuitat. Te poţi caza sau poţi mânca la Pensiunea La Cassa, Hotel Montana, Hotel Gabriela, Hotel Montana, Miraj Hotel sau Nord Hotel.


    Mocăniţa
Mocăniţa

Ziua 6. Trebuie să vizitezi Mănăstirea Bârsana, apoi te poţi plimba pe Valea Slătioarei spre Glod şi prin Poienilei Izei (unde există o biserică de lemn inclusă în patrimoniul Unesco). De la Bârsana poţi merge să mănânci la pensiunea “Sub cetate la Matei”, în Onceşti. E relativ aproape şi găseşti mâncare tradiţională.


    Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana

Ziua 7. De la Vişeu, porneşti spre Sighetul Marmaţiei. Ai de mers aproximativ o oră, ne mai spune Bogdan Tomoiagă. E absolut indicat să nu ratezi Memorialul Durerii de la Sighet, fosta închisoare comunistă transformată în muzeu, în care vei afla cum au trăit şi la ce orori au fost supuşi poate bunicii tăi. După aceea, poţi lua o pauză şi depăna amintiri la o masă tradiţională la Casa Iurca, după care vizitează Cimitirul Vesel de la Săpânţa. 


    Memorialul  Sighet
Memorialul Sighet

simeon stalpnicul png
image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net