Cum a răspuns Diaspora după ce Viorica Dăncilă a fost acuzată că i-a numit „ăștia” pe românii din străinătate

Ultima actualizare:

    Cum a reacționat diaspora după ce Viorica Dăncilă i-a numit „ăștia” pe românii din străinătate Foto: Facebook
Cum a reacționat diaspora după ce Viorica Dăncilă i-a numit „ăștia” pe românii din străinătate Foto: Facebook

Românii din diaspora care au ieșit la vot pentru alegerile prezidențiale 2019 au decis să îi transmită un mesaj Vioricăi Dăncilă, după ce fostul premier al României a folosit o sintagmă care i-a lezat pe aceștia, adresându-li-se cu apelativul „ăștia” într-un discurs, lucru care pentru ei a însemnat lipsă de respect.

Astfel, românii s-au mândrit din nou că au votat pe rețelele de socializare și au făcut poză timbrului cu ștampila de „votat” de pe spatele buletineor, însă de data aceasta au scris și #ăștia sau #ăsta în dreptul imaginilor, pentru a reacționa la declarațiile Vioricăi Dăncilă.

Aceste hashtaguri sunt folosite de cei care s-au simțit lezați de o declarație a fostului premier Viorica Dăncilă, care i-a numit „ăștia” pe românii din diaspora. Expresia a devenit virală în ultima săptămână, fiind cumpărat chiar și domeniul de internet ăștia.ro după ce, în cadrul conferinţei de presă de marţi seară, candidatul PSD în al doilea tur al prezidenţialelor, Viorica Dăncilă, s-a referit la românii din străinătate folosind cuvântul „ăştia”.

Românii din diaspora au reacționat după ce au fost numiți „ăștia”

Astfel, nulți dintre cei care și-au exprimat opțiunea de vot au publicat pe rețelele de socializare fotografii cu buletinele lor alături de mesajul „#ăștia”. Românii din străinătate urcă pe Facebook fotografii cu spatele cărților de identitate, pe care se vede timbrul „votat”, alături de mesaje în care folosesc cuvântul ”ăștia” sau ”ăsta”. „Noi „ăștia” am votat!”, „ĂȘTIA chiar că au votat!” sunt doar câteva dintre mesajele românilor din diaspora. 

Românii din diaspora au publicat imagini însoțite de mesajele „ăsta”, „asta” sau „ăștia”
Românii din diaspora au publicat imagini însoțite de mesajele „ăsta”, „asta” sau „ăștia”

„Ce a făcut (Iohannis – n.r.) pentru români, ca să îi aducă acasă? (…) Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din Diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în State, unde avem cei mai mulţi români, nu s-a întâlnit cu ăştia”, a fost o parte din mesajul Vioricăi Dăncilă care a generat această reacție în diaspora. 

Viorica Dăncilă s-a scuzat ulterior pentru folosirea expresiei spunând că acest apelativ a fost folosit inițial de președintele Iohannis, când acesta s-ar fi referit la pesediști, iar ea l-ar fi folosit cu sens periorativ.


    Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cum s-a apărat Viorica Dăncilă 

„Înțeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARȚINE. Din păcate, declarația a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanți ai unui partid sau ai altuia, cetățeni români din țară sau din diaspora – toate supuse, în timp, unei încercări de împărțire și dezbinare din partea actualului președinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni). Apelativul «ăştia» a fost folosit anterior de preşedintele Iohannis în declaraţiile publice, făcând referire la «pesedişti»”, a scris Dăncilă într-un mesaj pe Facebook. 


    Foto: Facebook
Foto: Facebook

La fel ca și în primul tur, românii din străinătate au trei zile la dispoziție pentru a vota. După prima zi de vot în diaspora, numărul celor care și-au exprimat opțiunea de vot la urne este mai mare decât în urmă cu două săptămâni. 

„Acesta este aspectul pe care l-am sancţionat în declaraţia de aseară, lipsa de respect (exprimată inclusiv prin astfel de apelative) faţă de anumite categorii de români, care nu beneficiază de interesul şi atenţia domnului Iohannis decât în campanie. Pe mine nu m-aţi auzit vreodată folosind acest cuvânt, despre oricine aş fi vorbit. Este verificabil. NU îl am în vocabular şi NU mă reprezintă, indiferent de context sau de adresant.Respect românii plecaţi în afara graniţelor şi acest lucru s-a văzut prin proiectele derulate de Guvernul pe care l-am condus, dar şi de măsurile luate pentru facilitarea votului de anul acesta.

Regret (şi descurajez în egală măsură) orice scoatere din context a acestei declaraţii, care nu face altceva decât să distorsioneze realitatea. Am speranţa că lămuririle şi înregistrarea de mai sus sunt edificatoare. Asigur toţi românii (din interiorul şi din afara graniţelor) de respectul, aprecierea şi interesul meu de a le fi alături şi a munci pentru toţi, pentru un trai mai bun al fiecăruia, aici, la noi acasă”, a mai scris Dăncilă pe Facebook.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net