Cum pregătim o ”mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă pentru a fi perfectă

Ultima actualizare:

    Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză FOTO: adevarul.ro
Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză FOTO: adevarul.ro

Reţetele de mămăligă sunt numeroase şi variază de la o regiune la alta, în funcţie de ingredientele de care dispui şi de imaginaţie. Uite cum pregătim o „mămăligă boierească“! Cât trebuie să fiarbă pentru a fi perfectă.

Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză (brânză sărată, brânză de oaie). În trecut, mămăliga înlocuia pâinea, care era considerată un adevărat lux în casele de ţărani. Mămăliga este făcută întotdeauna pentru fiecare masă şi mâncată caldă.

Profesorul Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei moldoveneşti, care din pasiune pentru gastronomie, încurajează şi promovează reţetele autentice româneşti, scrie adevarul.ro. Iată rețeta de ”mămăligă boierească”!

Mămăliga boierească se face cu lapte, brânză, smântână și unt. Datorită acestor ingrediente a fost denumită astfel.

Ingrediente pentru 6 porții

  • 3 ceşti lapte dulce;
  • 1 linguriţă sare;
  • 1 lingură unt;
  • 1 ½ ceaşcă mălai ( Cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu );
  • 200 g brânză telemea;
  • 1 ceaşcă smântână.

Mod de preparare

  • Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi 1 linguriţă de unt până începe să fiarbă.
  • Presăraţi 1 lingură de mălai în lapte.
  • De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un făcăleț sau lingură de lemn aproximativ 1 minut.
  • Apoi adăugaţi brânza şi restul de unt.
  • Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie.
  • Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de pe marginile ceaunului.
  • Mămăliga ar trebui să fie gata în 10-15 minute.
  • Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald.
  • Tăiaţi în felii şi serviţi fierbinte.
  • Serviţi mămăliga cu un preparat secundar pe bază de carne, peşte sau ouă, sau cu smântână. (Sursa: adevarul.ro)

Citiți și:

Chiftele mănăstireşti din fasole. O reţetă care te face să uiţi de carne

Delicioasa prăjitură de post a călugărilor de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Iată rețeta

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net