Cum îți cumperi ani de vechime pentru pensie. Un an costă 6.700 de lei

Ultima actualizare:

    Cea mai mare pensie calculată în funcție de vechime și contribuție depășește 33.000 de lei
Cea mai mare pensie calculată în funcție de vechime și contribuție depășește 33.000 de lei

Statul a scos la vânzare ani de pensie. Cei care au ”găuri” în cartea de muncă ori vor să se pensioneze înainte de termen, dar nu au stagiul complet de cotizare își pot cumpăra vechime. Un an costă 6.700 de lei.

E nevoie ca de aer de bani la buget, mai ales pentru plata pensiilor, astfel că Guvernul a luat decizia să le ofere românilor șansa să-și cumpere ani de vechime.

Executivul a adoptat încă din 24 septembrie o ordonanță de urgență prin care cei care nu au stagiul complet de cotizare sau care vor să se retragă din activitate mai repede, fără penalizări, să-și poată completa vechimea.

„Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc nişte ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie”, a explicat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Șase ani de pensie costă 23.200 lei

Statul vinde până la șase ani de pensie, iar un an de vechime costă aproape 6.700 de lei. Pentru întreaga perioadă, un român trebuie să scoată din buzunar 23.200 lei, care pot fi achitați până la 1 septembrie 2021 fie integral, fie în rate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

Cum au calculat suma pentru plata vechimii în muncă

Iată de unde reiese această sumă: contribuțiile sunt raportate la salariul minim din anii trecuți, din 2013 până în 2018 valoarea acestora dublându-se ca valoare, cu toate că procentul din salariu a scăzut.

În 2013, salariul minim brut a crescut de 3 ori și a ajuns la 800 de lei, contribuția era de 31,3%, iar suma care trebuie plătită pentru întregul an este de aproape 2.900 de lei. În următorii patru ani, procentul de contribuții a scăzut la 26,3%, însă cu salariul minim crescând și ajungând în 2017 la 1.450 de lei, a crescut și suma plătită în fiecare an, astfel că pentru anul 2017 trebuie achitată suma de 4.500 de lei.

În 2018 salariul minim brut a crescut din nou, de la 1.450 la 1.900 de lei, astfel că, în ciuda faptului că procentul contribuțiilor a scăzut la 25%, un român trebuie să plătească 5.700 de lei pentru întregul an.

Cine poate cumpăra vechime

Condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
  • nu are calitatea de pensionar.
image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net