Cum îți ajuți copilul să facă școală de acasă. Psihologul Valentina Sava ne spune la ce să fim atenți, ca părinți

Ultima actualizare:
Valentina Sava este psiholog, specialist în parenting
Valentina Sava este psiholog, specialist în parenting

În condițiile în care numărul cazurilor de Covid-19 crește zilnic, tot mai multe școli trec la scenariile galben sau roșu, adică școală online câte două săptămâni sau în totalitate. Această situație a adus o schimbare uriașă în viața copiilor, dar și în cea a părinților. Cum îi putem susține pe elevi? La ce să fim atenți, ca părinți? Iată câteva sfaturi oferite de psihologul Valentina Sava.

Școala online reprezintă un teritoriu nou în domeniul educației, foarte puțin explorat. ”Mintea copiilor din România asociază tehnologia,de multe ori, cu joaca, cu timpul liber și nu cu educația formală. În plus, internetul include o mulțime de distractori, ceea ce nu face decât să îngreuneze procesul de învățare. Părintele ar putea interveni prin a încerca, pe cât posibil, să facă o recapitulare cu copiii, la noțiunile predate la școala online, recapitulare realizată prin intermediul jocului. De asemenea, părintele poate să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor, prin oferirea de alte modalități de petrecere a timpului liber”, a explicat psihologul Valentina Sava, de la www.digital-clinics.com.

Ce limite e bine să punem

În multe familii, nu doar copilul este acasă, la ore online, dar și părintele lucrează din cealaltă cameră. Cum gestionăm mai bine acest stres? Ce limite să punem și să nu încălcăm? ”Părintele îi poate explica copilului, cu multă blândețe, de ce este important că el să lucreze, să aibă timp pentru el. Acesta își poate marca timpul lui printr-un semn agățat pe ușă (doar în caz de urgență să fie deranjat). De asemenea, gesturile de afecțiune și atenția acordată copilului, în afara orelor de lucru, contribuie la atitudinea cooperantă a celui mic. De multe ori, copiii simt nevoia de a deranja părintele pentru că nu simt că au parte de afecțiunea acestuia”, spune specialistul în parenting.


    Valentina Sava este psiholog, specialist în parentingfoto: arhiva personală
Valentina Sava este psiholog, specialist în parentingfoto: arhiva personală

Exerciții pentru atenție

O altă problemă o reprezintă faptul că mulți elevi nu sunt atenți la orele online sau se lasă distrași foarte ușor. Psihologul Valentina Sava explică ce putem face. ”Există o serie de exerciții de relaxare și de concentrare a atenției care pot contribui mult la focalizarea atenției. De pildă, copiii ar putea să fie învățați să conștientizeze momentul în care gândul le zboară în altă parte și apoi să lase aceste gânduri să zboare, așa cum zboară, către cer, un balon cu heliu (imaginându-și efectiv balonul), după care să revină cu mintea la lecțiile online. Respirația din abdomen, lentă și profundă, întărește efectul exercițiului”.

Efectele lipsei de socializare

Statul acasă și lipsa socializării de la școală le poate schimba multor copii comportamentul. ”În momentul în care cei mici nu au ocazia să socializeze și să se joace cu alți copii, de obicei devin mai agitați, furioși și izbucnesc mai ușor în plâns. Părinții, măcar din când în când, pot să ia locul prietenilor. Aceștia pot intra în lumea celor mici prin intermediul imaginației. Ar fi bine că ei să se prostească, alături de copii, să vorbească pe limba lor și să se arate foarte dornici și curioși cu privire la ideile copiilor lor”, ne sfătuiește specialistul.

Citește și:

Școala online. Cum vor învăța elevii de acasă. Reguli pentru copii, părinți și profesori

Ce sancțiuni riscă profesorii care refuză să predea online

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net