Cum a încercat Steinmetz să pună mâna pe România

Ultima actualizare:

    Miliardarul bănuit că ar fi comandat spionarea şefei DNA e implicat în numeroase scandaluri şi ţepe
Miliardarul bănuit că ar fi comandat spionarea şefei DNA e implicat în numeroase scandaluri şi ţepe

Poţi să cauţi cu lupa şi nu găseşti o afacere cinstită făcută în România de firmele lui Beny Steinmetz. Nici nu e de mirare că DNA îl caută pe miliardarul israelian ca să-i pună câteva întrebări ”incomode”. Şi nici n-ar fi de mirare dacă Steinmetz ar fi clientul din umbră care să fi apelat la firma de spionaj Black Cube să o intimideze pe şefa DNA.

Cea mai importantă ţintă a bogătaşului, a cărui avere se ridică la peste 3 miliarde $, o reprezintă aurul din Apuseni, în special cel de la Roşia Montană. El, împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson, controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România, care implica distrugerea a patru vârfuri de munte. Au fost temeri că acest lucru ar lăsa în urmă un lac de reziduuri toxice, cu apă cu cianură. Confruntat cu manifestaţii ample de stradă, Parlamentul român a decis să nu dea curs acestei investiţii. Gabriel Resources nu s-a lăsat şi a acţionat România în judecată la Curtea de Arbitraj.

Afaceristul israelian a intenţionat să dezvolte afaceri în zona imobiliară, însă a dat greş (sau ţepe?). Cel mai mare eşec s-a dovedit proiectul Planorama, din zona Doamna Ghica, din Bucureşti. Din cele patru blocuri anunţate s-a finalizat doar unul. Şi acela cu bani daţi ulterior de cei care plătiseră deja sume uriaşe pentru un apartament. Cei care au cumpărat apartamente în bloc au în vecinătate o mare groapă şi câteva schelete de la celelalte trei blocuri lăsate de izbelişte. Zeci de clienţi s-au văzut, de ani de zile, cu banii daţi, fără apartamente şi datori la bănci.

Roşia Montană
Roşia Montană

Totodată, Steinmetz, prin prin subsidiara Seven Hills, a anunţat planuri măreţe pentru piaţa imobiliară din România: 500 de milioane € în mai multe proiecte rezidenţiale din România. Compania şi-a completat portofoliul cu noi terenuri: 4 ha în Pantelimon (1.000 apartamente), 50 ha la Săftica (1.000 vile) şi 100 ha la Corbeanca (2.500 vile), două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha la Braşov (3.000 apartamente). Datoriile generate de creditele angajate pentru cumpărarea acestor terenuri s-au adunat, iar în 2012 a apărut prima executare silită - terenul de 50 de hectare de la Săftica.

Complexul  Planorama
Complexul Planorama

Steinmetz a fost interesat şi de Loteria Română. În urmă cu doi ani, reprezentanţii companiei austriece Novomatic au încercat, în secret, să parafeze cu Loteria Română un contract de zeci de milioane de euro privind dotarea cu echipamente de tip videoloterie. Novomatic nu intra direct în afacere, ci printr-un interpus: Novotalica. Aceasta avea ca acţionari grupul Novomatic şi o firmă condusă de Steinmetz.

Loteria  Română
Loteria Română

Cea mai recentă ”afacere” intrată în vizorul DNA este retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a Pădurii Snagov. Acestea sunt revendicate pe nedrept, spun procurorii, de Paul Lambrino, care vinde drepturile litigioase, pentru doar 500.000 €, lui Remus Truică. În 2007, Truică pune mâna pe cele 47 de hectare situate în cea mai râvnită zonă din România, Snagov. Prin tranzacţii succesive, terenurile ajung pe mâna lui Steinmetz, care, ca recompensă, îi vinde 2,2 hectare lui Truică, pentru doar 11 euro metrul pătrat. Terenurile respective sunt apoi folosite pentru a ţepui diferite bănci, în special BRD. Sunt puse gaj pentru credite de zeci de milioane de euro, nerambursate vreodată, banca evaluând terenurile la 380 € metrul pătrat.Zilele trecute s-a aflat că Steinmetz mai deţine 20 de hectare, tot în Pădurea Snagov, prin intermediul unei firme-fantomă din Panama. Încă nu e clar cum a intrat în posesia acestui teren.

Pădurea Snagov
Pădurea Snagov

Foști spioni Mossad au atacat-o pe Laura Codruța Kovesi

La începutul săptămânii s-a aflat că șefa DNA a fost ținta unui atac informatic, doi angajați ai unei firme de spionaj din Israel încercând să afle detalii compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi. Ron Weiner și David ­Geclowicz au fost arestați. Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, susțin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia persoanei publice vizate – ambii fiind coordonați din centrala firmei pentru care lucrau. Conform hotnews.ro, Weiner și Geclowicz ar fi fost filați de mai multe luni și au fost arestați în momentul în care se pregăteau să părăsească România. Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania ofe­ră servicii juridice și de intelligence. Meir Dagan, fost director Mossad, era pre­­șe­dinte de onoare al fir­mei. El a murit la mijlocul lunii trecute. În replică la acuzațiile aduse, compania a negat că angajații săi ar fi făcut ceva ilegal și spune că afirmațiile că Zorella și Yanus ar fi investigați sunt false.


    Foto: Mediafax
Foto: Mediafax
image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net