Cum arată declarațiile pe proprie răspundere prin care elevii, părinții și profesorii se obligă să nu distribuie cursurile online

Ultima actualizare:
Declarați pe proprie răspundere care trebuie semnată de profesori
Declarați pe proprie răspundere care trebuie semnată de profesori

Declarațiile pe proprie răspundere pe care elevii, părinții și profesorii trebuie să le completeze prevăd interzicerea copierii sau a distribuirii cursurilor susținute online. Ministerul Educației a introdus aceste declarații în contextul în care tot mai mulți profesori refuză predarea online invocând dreptul la proprietate intelectuală. Pe de altă parte, Consiliul Elevilor cere retragerea acestor documente deoarece mulți profesori nici măcar nu susțin acest ore.

Cum arată declarațiile pe proprie răspundere pentru elevi, părinți și profesori

Ministerul Educației introduce două declarații pe proprie răspundere pe care le vor semna părinții, elevii dar și cadrele didactice prin care aceștia se obligă să nu înregistreze sau să distribuie orele online, transmite edupedu.ro.  Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal. 

Textul declarației pentru părinți și elevi. Cum arată documentul 

„Declarație

În condițiile desfășurării activităților didactice la nivelul unității de învățământ inclusiv prin intermediul tehnologiei și al internetului în conformitate cu dispozițiile din Legea Educației naționale cu modificările și completările ulterioare articolul 273 alineatul 3 înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce. Multiplicarea sub orice formă înregistrărilor activității didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv.

Metodologia cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal aprobate prin ordinul 5545/2020, art 6”.

Declarația pe proprie răspundere care trebuie semnată atât de elevi, cât și de părinți
Declarația pe proprie răspundere care trebuie semnată atât de elevi, cât și de părinți

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al alevului înmatriculat în, mă oblig:

  • să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă;
  • să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.

Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.

Părinte ……

Elev…..”

Articolul 326 din Codul Penal prevede că „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Articolul respectiv incriminează falsul în declarații sau înscrisuri față de un funcționar public sau față de o instituție în care lucrează un funcționar public.

Textul declarației pentru profesori. Cum arată documentul

Profesorii, învățătorii și educatorii trebuie și ei să semneze o declarație asemănătoare:

„Subsemnatul, încadrat unde unitatea de învățământ, pe postul, mă oblig:

  • să nu înregistrez pe nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sub nicio formă fără acordul…..
  • să previn înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului…..”

Motivarea ministerului pentru aceste declarații pe care trebuie să le semneze părinții, elevii și cadrele didactice este următoarea: „Ca o măsură suplimentară, pentru protejarea dreptului la imagine, atât a cadrelor didactice, cât și elevilor anexăm prezentei adrese o declarație-angajament ce urmează a fi asumată de cadre didactice elevi și părinți. Acest document vine în completarea prevederilor metodologiei-cadru pentru desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal”.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net